PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 20. Septembar 2018. | 16:42
Otvoren ZrBizNet, privrednici pozvani da iskoriste podršku

Jedinstvena privredna manifestacija, ZrBizNet, tokom koje će privrednici moći da učestvuju na tribinama, predavanjima, B2B sastancima, ali i da uspostave kontakt sa institucijama koje mogu da im budu podrška u poslovanju, otvorena je danas u Zrenjaninu.

Manifestaciju, čiji je ovogodišnji moto „Pokreni se“, otvorila je pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović, koja je tom prilikom pozvala privrednike da na najbolji način iskoriste skup.

„Pozivam privrednike da iskoriste ovaj skup, između ostalog, tako što će saznati više o raspoloživim vidovima podrške u poslovanju i kako da iskoriste tu podršku“, rekla je Obradović Jovanović. „Ministarstvo radi na okončanju procesa privatizacije, a pažnja nam je bila usmerena i na privlačenje investicija i unapređenje poslovnog okruženja. Kada govorimo o podsticanju investicija, uverena sam da će Zrenjanin vrlo brzo osetiti pozitivne rezultate dolaska velikih kompanija“, rekla je pomoćnica ministra privrede dodajući da je mnogo toga urađeno i kada je reč o poslovnom okruženju.

„Pomenuću samo jedan veliki projekat koji realizujemo sa Vladom Srbije, e-papir, koji će unaprediti sve administrativne procedure sa kojima se privrednici susreću kad komuniciraju sa državnom upravom. Zato ih sve pozivam da se uključe i daju svoje mišljenje preko Privredne komore Srbije ili preko portala e-papir. Akcija će trajati duži period, jer je reč o 2.500 postupaka koje bi trebalo da popišemo, optimizujemo i na kraju digitalizujemo“, rekla je Obradović Jovanović.

Kad donose odluku da ulože kapital, i domaće i strane kompanije visoko vrednuju uslove poslovanja, kvalitet lokalne privrede, domaćih partnera i dobavljača, rekla je savetnica predsednika PKS, Nermina Ljubović, ističući da je veoma važno da se, paralelno sa privlačenjem stranih invsticija radi i na unapređenju lokalnog privrednog ambijenta.

Zbog toga su, kaže ona, grad Zrenjanin, PKS, Regionalna privredna komora srednjebanatskog upravnog okruga i Opšte udruženje preduzetnika i poslodavaca Zrenjanin, organizovali manifestaciju ZrBizNet.  

Prema njenim rečima, manifestacije je jedinstven prvi sajam na kome PKS organizuje B2B susrete privrednika, kako bi se oni povezali i započeli ili unapredili saradnju. „Samo zajedno, kao što smo sada ovde u Zrenjaninu možemo da pokrenemo privredu i obezbedimo još bolje uslove poslovanja“, rekla je Ljubović.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izjavio je da sve što se radilo na promociji Zrenjanina kao investicione destinacije – daje dobar rezultat, što potvrđuju i, kako je rekao, dobre vesti iz Pekinga.

„Samo prošle godine otvoreno je više od 3.000 novih radnih mesta u Zrenjaninu, a ove između 1.500 i 1.600. U sledećoj godini očekujemo investicije koje prelaze milijardu dolara novih investicija, pre svega u proizvodnju. To je dobra vest, ne samo za grad Zrenjanin, nego za celu Srbiju“, rekao je Janjić.

On se obratio i malim privrednicima koji učestvuju u manifestaciji ZrBizNet, a koji, kako je opazio, „više i nisu tako mali, koji se razvijaju“. „To je prava vest i pokazatelj da se privreda u Zrenjaninu razvija i da ovaj grad ponovo postaje industrijski centar ne samo srednjeg Banata, nego cele regije“, rekao je Janjić.

Zrenjaninska privredna manifestacija ZrBizNet okupila je više od 150 kompanija iz svih sektora, a značaj skupa prepoznali su i brojni privrednici iz regiona.