PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 13. Novembar 2018. | 16:32
Čadež: Dragocena pomoć Nemačke

Nemačka će nastaviti veliku logističku i finansijsku podršku Srbiji u razvoju dualnog obrazovanja, a Udruženje nemačkih privrednih komora angažovaće se i na rešavanju problema nastalih usled odluke privremenih prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije. To je izjavio predsednik PKS Marko Čadež danas u Berlinu, gde je zajedno sa premijerkom Anom Brnabić razgovarao sa Martinom Vanslebenom, prvim čovekom Udruženja nemačkih privrednih komora.

Udruženje nemačkih komora, jedno od najuticajnijih u Evrokomori, i Martin Vansleben lično, će se angažovati kako bi se ukinula odluka prištinskih vlasti štetna ne samo za srpske proizvođače već i za privredu celog regiona i nemačke investitore koji posluju u Srbiji, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Predsednik PKS je Vanslebenu tom prilikom predao pismo koje je Privredna komora Srbije prošle nedelje uputila Evropskoj komisiji,  Sekretarijatu CEFTA, ministrima regiona zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma i Evrokomorama.

Nemačke komore nam zajedno sa austrijskom komorom, podsetio je Čadež, već pružaju veliku pomoć u uvođenju dualnog obrazovanja -  da izgradimo naše kapacitete, uspostavimo procedure, licenciramo instruktore i  uvedemo ovaj obrazovni model u sve srednje stručne škole.

"U Srbiji se sada 4.500 učenika srednjih škola školuje po dualnom modelu kroz pilot projekte. Nemačka podrška nam je utoliko dragocenija jer od septembra počinje nacionalno pokrivanje svih srednjih stručnih škola i cilj nam je da uključimo između 20 i 30 hiljada đaka, što zahteva ozbiljnu organizaciju", naveo je Čadež, napominjući da PKS uz podršku nemačkih partnera realizuje oko 40 projekata.

Čadež će sutra zajedno sa premijerkom Brnabić i ministrom Šarčevićem posetiti Simensov trening centar.