Naše cipele šetaju Menhetnom

Carpe Diem

 Ono bike

 Pametna igračka

 

KRUŠEVAČKI FAM USPEŠAN NA RUSKOM TRŽIŠTU
______________________________________________

Fabrika maziva (FAM) iz Kruševca ugovorila je trogodišnji izvoz proizvoda u Lipecku oblast, a uskoro se očekuje proširenje tržišta i izvoznog asortimana.
 
Kompanija FAM, uz podršku Regionalne privredne komore Kruševac i Privredne komore Srbije, povezala se sa preduzećem Šintorg iz ruskog grada Lipeck i 2015. godine počela izvoz na rusko tržište. Prvobitno potpisani ugovor na godinu dana produžen je na trogodišnji period do kraja 2018. godine.
 
„Kompanija Šintorg pokazala se kao pouzdan i posvećen partner i naša saradnja se odvija bez problema i uz obostrano razumevanje. Zahvaljujući saradnji FAM je uspostavio stabilno prisustvo na tržištu Lipecke i okolnih oblasti, pre svega, u programu motornih ulja i tečnosti za motorna vozila. U toku su zajednički napori da proširimo kako prisustvo na ruskom tržištu, tako i izvozni program FAM-ovog širokog asortimana“, ističe Dejan Glidžić, menadžer izvoza.
 
Glidžić objašnjava da je kompanija od prvih kontakata sa ruskim partnerom imala snažnu podršku Regionalne privredne komore Kruševac i PKS.
 
Podseća da su predstavnici kompanije u julu 2016. učestvovali na Poslovnom forumu u Lipeckoj oblasti, u organizaciji RPK Kruševac i PKS u okviru Evropske mreže preduzetništva, i uspostavili značajne kontakte sa tamošnjom poslovnom zajednicom, javnim preduzećima i društveno-političkim organizacijama.
 
FAM Kruševac već četiri decenije izdvaja se kao lider u proizvodnji kvalitetnih maziva, ulja, i hemijskih proizvoda.
 
 
 

SRPSKA IT FIRMA UKLJUČENA U GLOBALNI KONZORCIJUM ZA PREVENCIJU ASTME I DIJABETESA
________________________________________________________________________________________

Jedna od vodećih domaćih IT kompanija BELIT postala je - uz podršku Evropske mreže preduzetništva i Privredne komore Srbije - deo konzorcijuma koji realizuje veliki projekat PULSE u okviru EU programa „Horizont 2020“. Projekat predviđa formiranje analitičke platforme za pravovremeno predviđanje i poboljšanje prevencije kod respiratornih i metaboličkih bolesti, najpre astme i dijabetesa tip 2.
 
Višegodišnje iskustvo, kvalitetni kadrovi i rezultati u razvoju specijalizovanih softvera doprineli su da BELIT bude već prepoznat kao relevantan partner u realizaciji projekata iz oblasti finansija i bankarstva, intelektualne svojine, energetske efikasnosti, zdravstvene i socijalne zaštite: „Kako bi smo dugogodišnje iskustvo u razvoju inovativnih softverskih rešenja nadalje razvijali i primenjivali u Srbiji, ali i van granica naše zemlje, bio nam je neophodan pristup finansiranju iz EU programa jer to omogućava da put od ideje do realizacije bude održiv u jasnom vremenskom roku. Zahvaljujući uslugama koje nudi Evropska mreža preduzetništva u Srbiji, i posebno aktivnostima Privredne komore Srbije, uspeli smo da efikasno identifikujemo partnere i konkurišemo za projekat PULSE u okviru Horizonta 2020”, kaže Đorđe Lazić, izvršni direktor BELIT. 
 
Projekat PULSE čije je finansiranje odobrila Evropska komisija sprovodi se kroz konzorcijum firmi i institucija iz šest zemalja: Italije, SAD, Velike Britanije, Španije, Francuske i Srbije. PULSE se realizuje u pet velikih svetskih gradova - Njujork, Birmingem,Singapur, Barselona i Pariz – gde se prikupljaju podaci iz zdravstvenog sistema, gradskih i prigradskih sredina, medija i društvenih mreža, da bi se omogućilo kvalitetno predviđanje i upravljanje procesima u oblasti javnog zdravlja, odnosno da bi se poboljšala prevencija bolesti astme i dijabetesa tipa 2.      
  
Evropska mreža preduzetništva kao jedan od modela podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima prepoznatljiv je u 60 zemalja. Nizom aktivnosti koje u Srbiji sprovodi Privredna komora Srbije, Evropska mreža preduzetništva doprinosi podizanju konkurentnosti ovog sektora pružanjem besplatnih usluga kao što su internationalizacija poslovanja, transfer tehnologija i podrška inovativnim idejama, obezbeđujući istovremeno i širok obim informacija o propisima, fondovima i programima EU, međunarodnim tenderima ili regulativi na stranim tržištima.