PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 21. Mart 2012. | 08:35
Srbija zemlja partner na 38. Sajmu hrane u Budvi

Sajam hrane u Budvi, najznačajniju manifestaciju u oblasti prehrambene i pratećih industrija u Crnoj Gori, svečano je otvorio crnogorski premijer Igor Lukšić. Zemlja partner ove godine je Srbija. Našu državno - privrednu delegaciju predvode ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin

Sajam hrane 38. po redu, koji traje do 24. marta, okupio je brojne izlagače iz Crne Gore i goste iz regiona i inostranstva, a posetiocima se predstavilo i oko 50 srpskih preduzeća iz oblasti prehrambene industrije. Državno - privrednu delegaciju Srbije predvode ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Miloš Bugarin.

 
Otvarajući manifestaciju, predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić kazao je da je raznovrsnost i kvalitet izloženih proizvoda na Sajmu impresivna. "To je potvrda da je poljoprivreda jedna od najznačajnijih grana ekonomskog razvoja Crne Gore. Takođe, to je i potvrda potencijala država regiona da zauzmu značajno mesto u proizvodnji, potrošnji i trgovini različitih vrsta organskih proizvoda", naveo je on. Prema njegovim rečima, države regiona treba da nastave sa sprovođenjem aktivnosti koje će svima garantovati dostupnost kvalitretne hrane i njenu bezbednost. Lukšić je poručio da će Vlada Crne Gore i dalje pružati punu podršku razvoju industrije hrane u cilju obezbeđenje povećanja poljoprivredne proizvodnje.

 
Podsećajući da je Srbija ovogodišnji partner sajma, ministar Dušan Petrović je rekao da sa Crnom Gorom imamo izvanrednu saradnju, a postoji opredeljenje sa obe strane za dalje unapređenje odnosa. Petrović je naveo da su države tu da olakšaju uslove poslovanja privrednicima. "Mislim da smo danas napravili jedan veliki korak da ljudima u Srbiji i Crnoj Gori bude bolje i lakše nego što je bilo do sada" istakao je ministar Petrović.

 
Predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin izjavio je da je tržište Crne Gore, posebno segment hrane i pića, vrlo bitno za Srbiju i izrazio nadu da će ukupna vrednost spoljnotrgovinske razmene dve zemlje u 2012. dostići nivo iz 2008, kada je iznosila oko 1,5 milijardi dolara. U ukupnom prošlogodišnjem srpskom izvozu u Crnu Goru, čija je vrednost iznosila više od 910 miliona dolara, hrana zauzima 27,6 odsto, podsetio je Bugarin. On podvukao i da je Srbija dominantan spoljnotrgovinski partner Crne Gore i dodao da je cilj da to ostane i u budućnosti, kao i da se unapredi poslovanje srpskih kompanija na crnogorskom tržištu. Jedan od načina da se to postigne je i nastup oko 50 renomiranih kompanija koje se bave proizvodnjom hrane i pića iz Srbije na 38. Sajmu hrane i pića u Budvi, ukazao je Miloš Bugarin. Cilj je da se ove kompanije predstave u pravom svetlu i napomenuo da su neke od njih već pozicionirane na tamošnjem tržistu, a neke žele da nađu svoje partnere.
 

U organizaciji privrednih komora Srbije i Crne Gore i “Agrobiznis” projekta Američke agencije za međunarodni razvoj, biće organizovani i susreti privrednika Srbije i Crne Gore. Tokom sajma, posetioci će imati priliku da obiđu Nacionalni izložbeni prostor Republike Srbije, u organizaciji PKS, Predstavništva PKS u Podgorici i Ministarstva poljoprivrede i trgovine.

 
U organizaciji PKS u Budvi nastupilo je dvadeset preduzeća, a posredstvom AP Vojvodine 12 firmi. Među izlagačima su “Pionir”, “Agroživ”, “Karneks”, “Koka -kola”, “Imlek”, “Fudlend”, “Frikom”, “Invej”, “Apatinska pivara”, “Jafa”, “Jazak voda”, “Zdravo organik”, “Žitko” i druge kompanije. U organizaciji “Agrobiznis” projekta Američke agencije za međunarodni razvoj, Sajam hrane u Budvi posetiće predstavnici 15 preduzeća. Posvećen agrobiznisu, Sajam hrane u Budvi okuplja izlagače iz oblasti prehrambene industrije, poljoprivredne proizvodnje, vinarstva i vinogradarstva, mediteranskih kultura, organske hrane, prerade ribe, konditorskih proizvoda, industrije mineralnih voda, pakovanja i ambalaže.

 
Predstavnici vlada Crne Gore i Srbije potpisali su tri međudržavna sporazuma o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji će omogućiti nesmetani promet prehrambenih proizvoda. Sporazume su, u okviru 38. Sajma hrane u Budvi, potpisali srpski ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i crnogorski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević.


U pitanju su sporazumi o saradnji u oblasti veterine, zdrastvene zaštite bilja i međusobnom priznavanju i prihvatanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mešovitog, kombinovanog porekla. Ministar Dušan Petrović je kazao da sporazumi uređuju način "na koji Srbija i Crna Gora priznaju međusobne sertifikate vezane za bezbednost hrane, kako za ljudsku ishranu, tako i hrane za životinje".On je istakao da je suština da se svima, koji se bave proizvodnjom hrane, omogući da na što lakši i jednostavniji način realizuju tu proizvodnju u cilju otvaranja zajedničkog tržišta. Petrović je rekao da će ukidanje vancarinskih barijera i olakšavanje svih mogućih tehničkih koraka, koji su potrebni u ovoj vrsti posla, otvoriti veliku priliku i za mala i srednja preduzeća. On je podsetio da je Srbija nedavno potpisala sličan sporazum i sa Makedonijom i izrazio nadu da će to uskoro biti učinjeno i sa drugim susednim zemljama.


Ministar Milošević je naglasio da potpisivanje sporazuma predstavlja još jednu potvrdu dobre saradnje između dve države. Prema njegovim rečima, zemlje regiona povezuje isti cilj - evropske integracije, a regionalna saradnja dodatno doprinosi ostvarenju tog zajedničkog cilja.