PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 21. Avgust 2013. | 15:17
PKS za efikasniju primenu sporazumnog finansijskog restrukturiranja

Projekat „Podrška primeni Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava“ predstavljen u PKS. Postupak može značajno da doprinese rešenju problema prezaduženosti privrednih društava u Srbiji, ali se veoma malo koristi, rekao potpredsednik PKS Zdravko Jelušić
Privrednoj komori Srbije (PKS), kao institucionalnom posredniku u postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja, u proteklih godinu i po dana zahtevom za posredovanje obratilo se svega 17 privrednih društava, što je nezadovoljavajuće, rekao je Jelušić. Iako su nelikvidnost i neuredno plaćanje obaveza među najznačajnijim problemima u privredi Srbije, veoma je malo interesovanje za postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja.
 
Procenjuje da u Srbiji trenutno ima oko 19.000 privrednih društava u finansijskim teškoćama kojima bi sporazumno finansijsko restrukturiranje pomoglo da opstanu. Postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja  olakšava finansijski položaj dužnika, omogućava mu da opstane i nastavi održivo da posluje, a samim tim i da servisira svoja dugovanja, čime se doprinosi ukupnom privrednom oporavku i razvoju.
 
Kako bi podstakla interesovanje potencijalnih učesnika i širu primenu postupka, PKS je pokrenula projekat „Podrška primeni Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju privrednih društava“, čiji je značaj i potencijalne efekte prepoznala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dodao je potpredsednik PKS.
 
PKS će tokom naredne dve godine realizovati projekat u saradnji sa međunarodnim konzorcijumom koji čine Partneri Srbija, Advokatska kancelarija Andrić, EMA Global (SAD) i ADR Centar (Italija). Projekat je vredan 257.000 evra, od čega je 233.000 evra obezbedila EBRD, a ostalo čini nenovčano učešće PKS.
 
Predstavnica EBRD, Ketrin Bridž istakla je da je ta finansijska institucija odlučila da podrži projekat kako bi svim kompanijama, posebno malim i srednjim, olakšala pristup postupku sporazumnog finansijskog restrukturiranja, povećala njegovu vidljivost i razumevanje prednosti koje pruža, ali i osnažila institucionalne kapacitete učesnika u procesu, uključujući i PKS.
 
Projekat i sam postupak sporazumnog finansijskog restrukturiranja  predstavili su članovi konzorcijuma - Blažo Nedić iz Partnera Srbija i Luka Andrić, iz advokatske kancelarije Andrić. U okviru projekta biće preduzete brojne aktivnosti na promociji postupka, boljoj informisanosti i edukaciji zainteresovanih strana, pre svega malih i srednjih privrednih društava, banaka, advokata, revizora, kao i na specijalističkoj obuci medijatora. Kroz analizu pravnog okvira biće utvrđene preporuke za unapređenje regulative i postojeće prakse.
 
 Učesnici diskusije podržali su projekat i izrazili očekivanje da će dati pozitivne rezultate, podstaći interesovanje potencijalnih učesnika i širu primenu postupka, a time doprineti rešenju problema prezaduženosti srpske privrede.