PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 29. Januar 2013. | 15:30
Eko auto 2013. – Peugeot 208 1,4l

Peugeot 208 1,4l je najbolji Eko auto 2013. godine u Srbiji. Miloš Jelić, direktor Privredne komore Srbije uručio je Milanu Vukasoviću, direktoru Verano Motorsa priznanje za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu

Privredna komora Srbije, Ministarstvo za saobraćaj, Agencija za bezbednost saobraćaja, AMSS-Centar za motorna vozila, Srpska asocijacija uvoznika automobila i preduzeće Metro Market organizovali su drugu godinu za redom dodelu priznanja za automobil sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu. Ovogodišnji laureat je  Peugeot 208 1,4l - Eko auto 2013. godine u Srbiji.

Na svečanom uručenju nagrade u Privrednoj komori Srbije, kojoj je prisustvovao veliki broj novinara elektronskih medija, štampanih i internet izdanja, Miloš Jelić, direktor PKS, rekao je da je osnovna uloga nacionalne asocijacije srpske privrede zaštita interesa privrede i privrednika, ali je interes PKS i u afirmaciji društveno odgovornog poslovanja, promociji zdravog života i  razvoju novih tehnologija. Misija ove akcije je da edukuje tržište u kupovini ekološki najprihvatljivijih automobila, a to će nam posebno biti potrebno u budućim vremenima, naglasio je Miloš Jelić.

U ovogodišnjem stručnom žiriju, koji je odlučivao o Eko autu u Srbiji, bili su Miloš Petrović, Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, Zlatko Mitić, NetAuto, mr Dragana Petrović, Victoria Consulting, dr Demir Hadžić, Ministarstvo saobraćaja, Milan Božić, Centar za motorna vozila AMSS, Rade Ostojić, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine i mr Dušan Stokić, sekretar Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Privredne komore Srbije. U konkurenciji je bilo 18 automobila sa EURO 5 motorima, od toga četiri sa benzinskim i 14 sa dizel agregatima. Emisija ugljen dioksida iznosila je od 87 do 149 grama.

Mr Dušan Stokić govorio je o kriterijumima i metodologiji odlučivanja žirija. Cilj manifestacije Eko auto 2013. godine u Srbiji je da doprinese podizanju svesti građana o očuvanju prirodnih resursa i manje štetnom uticaju automobila na čoveka i životnu sredinu. Neophodno je da se pri kupovini vozila razmišlja o celokupnom životnom ciklusu automobila - ne samo o upotrebi, već i o fazi projektovanja i proizvodnje, kao i o fazi post-upotrebe, odnosno o reciklaži i o opasnim supstancama. On je ukazao da su osnovna načela ove nagrade dobrovoljnost, tačnost, jasnost i proverljivost informacija i podataka, usaglašenost sa nacionalnim i međunarodnim propisima i standardima, ravnopravnost automobila, bez obzira na veličinu, radnu zapreminu i snagu, vrstu agregata i goriva koje ih pokreće, dostupnost informacija o automobilima u konkurenciji, prijateljski odnos prema prirodi i doprinos zaštiti zdravlja ljudi, životne sredine i očuvanju prirodnih resursa.

Zahvaljujući na priznanju,  Milan Vukasović, direktor Verano Motorsa, koji je generalni uvoznik i distributer „Peugeot“ automobila, skutera, rezervnih delova i bicikala za Srbiju, Crnu Goru i BiH, rekao je da je u teškoj situaciji u kojoj se auto industrija nalazi, ova nagrada podsticajna za sve brendove. „Peugeot“ se već duže vreme ističe na tržištu u pogledu zaštite životne sredine, proizvodi napredne automobile sa količinom ugljen dioksida ispod 90 grama, što ih čini ekološki, ali i cenovno prihvatljivim.