PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 7. Novembar 2012. | 15:16
„Oskar kvaliteta“ 2012.

Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta“ za 2012. godinu dodeljena je u PKS kompaniji „Beohemija“- u kategoriji velikih organizacija, firmi „Ukras“- u kategoriji malih i srednjih privrednih društava, a van teritorije Srbije dobitnik nagrade je Dom zdravlja iz Bijeljine

U PKS je organizovana je završna svečanost, kojom se u Srbiji obeležava Svetski dan kvaliteta i Evropska nedelja kvaliteta. Tim povodom Centar za kvalitet Privredne komore Srbije, Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost i časopis „Kvalitet & izvrsnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija i privrede i Ministarstva odbrane Republike Srbije, organizovali su 18. dodelu Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost «Oskar kvaliteta» za 2012. godinu. Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, u ime počasnog predsednika žirija, ministra Mlađana Dinkića, uručio je priznanja apsolutnim pobednicima, kompaniji „Beohemija“, u kategoriji velikih organizacija, firmi „Ukras“ - u kategoriji malih i srednjih privrednih društava, a van teritorije Srbije dobitnik nagrade je Dom zdravlja iz Bijeljine. Priznanja su za pojedine oblasti, kao što su liderstvo, ljudski resursi, strategija i ključni rezultati, u kategoriji velikih organizacija dobili „NIS AD“, Novi Sad, „Beogradski vodovod i kanalizacija“, „Zavod za udžbenike“, Beograd, „Putevi Srbije“ i „Kosovo“ iz Obilića. U kategoriji malih i srednjih organizacija, nagrade su pripale „Vazduhoplovnoj akademiji“, Beograd, „Zavodu za javno zdravlje“, Subotica, „Victoria Consulting“, Beograd i firmi „DQM istraživački centar“, Prijevor kod Čačka.
 

Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije, rekao je da je „Oskar kvaliteta“ prevazišao granice Srbije, tako da u narednim godinama može da se razmišlja i o regionalnom pristupu dodeli ovog priznanja. Osnovni cilj kvaliteta je da vodi ka povećanju profitabilnosti i konkurentnosti preduzeća. Kod malih i srednjih preduzeća to je jedan od osnovnih kriterijuma koje velike i multinacionalne kompanije traže kada biraju svoje partnere i kooperante. Čestitajući dobitnicima nagrade, Mihailo Vesović je podvukao njihovu spremnost da izađu na otvorenu utakmicu sa evropskom konkurencijom, čime su postali najbolji promoteri kvaliteta, ali i najbolji promoteri srpske privrede.
 

Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, naglasio je da kvalitet zauzima ključno mesto u procesu unapređenja poslovanja. Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija i privrede nizom mera i usaglašavanjem institucionalnog okvira sa pravilima EU i Svetske trgovinske organizacije, podstiče konkurentnost privrede, što stvara uslove za plasman  naših proizvoda na tržište EU.
 

Nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost «Oskar kvaliteta» dodeljuje se profitnim i neprofitnim organizacijama, kao nezavisna i neutralna nagrada za vrhunske rezultate postignute na razvoju i unapređenju organizacione i poslovne izvrsnosti i konkurentnosti. Nagrada predstavlja snažan motivacioni faktor na putu ka poslovnoj izvrsnosti organizacija i podsticaj razvoju ukupne klime za unapređenje kvaliteta u našoj zemlji, a dodeljuje se uz podršku državnih institucija i Privredne komore Srbije, koje su u okviru svojih aktivnosti angažovane na praćenju i podsticanju unapređenja kvaliteta u Srbiji.