PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 19. Oktobar 2018. | 14:51
Nordijski model saradnje dobar primer za Zapadni Balkan

Nordijski model saradnje veliko je iskustvo za zemlje Zapadnog Balkana, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na investicionom forumu. Zemlje regiona mogu mnogo da nauče od ekonomskog povezivanja nordijskih zemalja, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je uveren da će ideja o formiranju zajedničkog tržišta u regionu biti realnost za pet ili 10 godina. Foto Tanjug
Povezivanje sa privrednicima nordijskih zemalja prilika je da učimo od najboljih na svetu, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na otvaranju investicionog foruma o mogućnostima poslovanja regiona Zapadnog Balkana i nordijskih zemalja.
Podseća da je skup centralni događaj Nedelje nordijskih zemalja posvećene saradnji i povezivanju kompanija nordijskog regiona i regiona Zapadnog Balkana.  Tri su razloga, istakao je predsednik PKS,  zbog kojih je Komora jedan od inicijatora događaja - nordijsko tržište sa 27 miliona potencijalnih potrošača, investicije ozbiljnih nordijskih kompanija u Srbiji i širenje njihovog poslovanja, kao i transfer iz oblasti savremenih tehnologija i digitalne industrije.
 
“To je prilika za nas da ono što ne znamo učimo od najboljih”, poručio je Čadež i naveo da je u prethodna tri dana održano više od 30 bilateralnih sastanaka u okviru Nedelje nordijskih zemalja. “Povezivanje balkanskih privreda je preduslov napretka, i u oblasti izvoza i konkurentnosti, ali i svake ekonomije regiona pojedinačno“, rekao je Čadež. Ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić od početka podržava ekonomsko povezivanje regiona koliko god to, kako je rekao, bilo teško i kompleksno. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zadovoljan je što je Investicioni forum okupio predstavnike privrednih komora Zapadnog Balkana, uključujući i prištinsku. “Srbija želi manje barijera između naših privreda, više puteva, železnica, manje zadržavanja na granicima. Zato smo predlagali formiranje zajedničkog tržišta jer smo svi pojedinačno mali”, rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija želi da biznis, protok ljudi, kapitala, roba i usluga u regionu bude potpuno slobodan. “Uveren sam da će ta ideja, koja je naišla na podršku u Albaniji i BiH, a nadam se da će i u Makedoniji i u Prištini, makar za pet ili 10 godina postati realnost”, poručio je Vučić i istakao da će time biti smanjeni za sedam do osam odsto troškovi, a region povećati svoju konkurentnost na tržištu EU i postati privlačniji za veći broj stranih investitora.

Ikea je najavila nove investicije u Srbiji, istakao je predsednik i poručio da će budući investitori iz Danske, Finske, Švedske i Norveške imati podršku države. Vučić je pozvao nordijske zemlje da ulažu u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana. Istakao je će se zemlje regiona ako se ugledaju na nordijske, menjati sebe u smeru najuspešnijih i najmirnijih zona na svetu.
 
Za učešće na forumu prijavljeno je oko 70 srpskih i oko 50 nordijskih kompanija, a skupu su prisustvovali srpski ministri finansija, energetike, zdravlja, ekologije, državne uprave, Siniša Mali, Aleksandar Antić, Zlatibor Lonačar, Goran Trivan, Branko Ružić. 

Direktor Nordijske poslovne alijanse Andreja Pavlović rekao je današnji skup najveći događaj u oblasti saradnje nordijskih kompanija i firmi regiona Zapadnog Balkana o čemu svedoči i prisustvo velikog broja privrednika. 

“Tek ćemo imati priliku da iskoristimo taj potencijal za privrednu saradnju. Želimo da nastavimo ovim putem. Voleli bismo da ovo bude samo jedan od samita koji ćemo organizovati”, rekao je Pavlović. 

Najavio je da će u novembru u Stokholmu Srbija učestvovati na konferenciji na kojoj će predstaviti svoje prednosti menadžerima velikih nordijskih kompanija. Pavlović je rekao da je cilj da što više nordijskih kompanija dođe u Srbiju. Kako je istakao, nordijska tržišta su jedna od najzahtevnijih na svetu. 

“Baš zato što možemo da budemo konkurenti, treba da iskoristimo priliku za saradnju i da današnji skup bude početak balkansko nordijske saradnje”, poručio je Pavlović. 

Na otvaranju skupa govorio je stalni državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Finske Mati Antonen koji je istakao da su nordijske zemlje spremne da pomognu regionu Zapadnog Balkana na putu ka EU. 
Naveo je da je Finska članica EU od 1995. godine, da je njeno iskustvo pozitivno i da podržava ideju proširenja Unije.

Pohvalio je inicijativu organizacije foruma koji okuplja predstavnike privrede svih zemalja Zapadnog Balkana jer je, kako kaže, takav skup u korist svih učesnika, budući da su svi jači zajedno. Antonen je rekao da nordijske zemlje neguju dugu tradiciju saradnje, ali da nisu saglasne u svemu.  Ipak, dodaje on, te zemlje dele iste vrednosti i interesovanja, te se može reći da “igraju u istom timu”.
 
Investicioni forum, kojim je završena Nordijska nedelja u Srbiji organizovali su Privredna komora Srbije u saradnji sa Komorskim investicionim forumom,  Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji i ambasadama Kraljevine Danske, Republike Finske i Kraljevine Švedske.