Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 1. Oktobar 2018. | 11:25
Niš će ponovo biti centar elektronske industrije

Niš će ponovo biti centar elektronske industrije u tom regionu, jer za to ima odgovarajuće kapacitete, uveren je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Dolazak najsavremenije kompanije za proizvodnju rasvete Cumtobel „kvantni skok“ je za domaću industriju, smatra Čadež. Foto Tanjug
„Kada kompanija poput Cumtobela otvori svoj proizvodni pogon u Srbiji, sa tehnologijom najnovije generacije, to odjekne u celom svetu kod svih koji se bave tom granom privrede“, rekao je Čadež Tanjugu u Nišu gde je boravio, povodom otvaranja dve nove fabrike - Cumtobela i IMI. 

Cumtobel se bavi sistemima rasvete, upravljanje rasvetom i uslugama iz oblasti rasvete i zato je dolazak te svetski poznate kompanije zaista veliki događaj za srpsku privredu, istakao je predsednik PKS. 
Ta kompanija se, kao je objasnio, kotira na berzi i ne postoji neko iz branše da nije čuo da je Niš mesto na kome, posle Australije, SAD i Evrope, postoji proizvodni pogon Cumtobela.
 Ističe da Cumtobel ima sofisticiranu tehnologiju i da projekat u Nišu ne otvara samo nova radna mesta, njih 1. 100, već istraživački i razvojni centar, koji će sarađivati sa našim univerzitetima - po novim nastavnim programima koji su usklađeni sa novim industrijskim standardima u svetu. 

„Zaista dobijamo kvantni skok kada je u pitanju industrijalizacija Niša, ali i Srbije uopšte“, naglasio je Čadež. 

Kako je rekao nova fabrika IMI u Niškoj banji baviće se proizvodnjom elektronskih komponenata u automobilskoj industriji, takođe sa najsavremenijom tehnologijom i biće dobavljač za najveće svetske sisteme. 
Investicija u Niškoj Banji je vredna više od 33 miliona evra i u fabrici će se proizvoditi elektronske komponente za automobilsku i industriju informacionih tehnologija u Evropi i zemljama gde IMI imaju svoje proizvodne pogone i poslovne partnere. 

U fabrici, koja je izgrađena na 14.000 metara kvadratnih, biće zaposleno oko 1.250 radnika do 2027. godine, među kojima će biti 500 inženjera. 

Čadež navodi da će Niš ponovo biti centar elektronske industrije u tom regionu pošto za to ima odgovarajuće kapacitete. 
Ocenjuje da su niški, pirotski i toplički okrug za godinu dana povećali izvoz za više od 20 odsto, kao i da je Niš u suficitu u spoljnotrgovinskoj razmeni. „To su brojke i podaci koji govore dovoljno o tome da ovaj region jeste region razvoja“, naglasio je Čadež.