Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 14. Septembar 2018. | 18:31
Modernizacija komorskih usluga za efikasnu digitalizaciju privrede

Nadogradnja i modernizacija usluga koje privredne komore pružaju svojim korisnicima važna je zbog sve bržeg procesa digitalizacije privreda u svetu, rekao je danas Marko Čadež, predsednik PKS u Tirani na sednici Odobra za digitalizaciju Evrokomora (Eurochambres).
Sednicom odbora kojoj je prisustvovao i Kristof Lajtl, prvi čovek  Evrokomora,   završena je dvodnevna konferencija posvećena digitalizaciji  zapadnobalkanskih  privreda na kojoj su učestvovali  predstavnici evropskih i privrednih komora šest ekonomija Zapadnog Balkana.
 
Čadež, koji je i predsedavajući Odbora za digitalizaciju Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB 6), zahvalio je svim učesnicima konferencije i istakao da je potrebno da se unaprede, osavremene, alati koje koriste komore i da je to jedan od načina kako će komore, kao predstavnici privreda, odgovoriti na izazove koji donosi sve brža digitalizacija ekonomija u svetu.
 
Predsednik Evrokomora Kristof Lajtl istakao je na konferenciji da je razmena iskustva i učenje jednih od drugih kao i izgradnja mreže komora ono što može da pomogne samim kompanijama članicama.
 
Krajnji cilj je, kaže, stvaranje radnih mesta i bolji uslovi života za građane kako onih zemalja koje su u EU, tako i za građane država koje se spremaju za članstvo u Uniji.
 
Lajtl je pohvalio rad Privredne komore Srbije na čelu sa predsednikom PKS Markom Čadežom, obzirom da je jedini član predsedništva Evrokomora sa Zapadnog Balkana i istakao da je Srbija i srpska Komora odličan primer za druge zemlje na Zapadnom Balkanu.
 
Na Konferenciji koja se tokom dva dana  konkretno bavila digitalizacijom komorskih procesa i usluga i podrškom privrednih komora digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća u EU i ZB, učesnici skupa predstavili su savremene elektronske usluge za svoje članice i način na koji digitalizacija može olakšati poslovanje preduzeća.
 
Predsednik Privredne komore Srbije rekao je ranije da je cilj skupa da razvijene evropske komore kolegama sa ZB predstave elektronske usluge koje su razvile za svoje članstvo.
 Skup je bio prilika i da se komore regiona bolje upoznaju sa mogućnostima i rezultatima korišćenja elektronskih dokumenata, digitalnih platformi za povezivanje  kompanija i privreda, sa primenom veštačke inteligencije za rešavanje upita privrednika, sa funkcionisanjem online prodavnica  i raznih digitalnih alata (aplikacija) korisnih za privredu….
Komora Srbije je lider među komorama regiona u digitalizaciji svojih usluga i podršci  kompanijama - članicama, rekao je Čadež, podsećajući da PKS ima više od 25 onlajn servisa koji su aktivni i da je formirala Centar za digitalnu transformaciju.
 
Učesnici skupa, predstavnici Evropske asocijacije privrednih komora, PK Slovenije, Hrvatske, Belgije, Mađarske, Austrije, Italije, Holandije, Francuske, Albanije i Srbije, predstavili su tokom dva dana konferencije svoja iskustva i trendove u procesu digitalizacije kao i viziju uloga komora u digitalnoj privredi Evrope. 
 
Organizatori konferencije su KIF ZB 6 i Unija privrednih komora Albanije koja je i domaćin ovog skupa  uz podršku Evropske komisije (EK) kroz program TAIEX (Technical Assistance and Information ExchangeInstrument of the European Commission).