Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 26. Jul 2018. | 17:31
Čadež i Soroš: Ekonomske integracije za brži razvoj regiona

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, razgovarao je danas sa Aleksom Sorošem, zamenikom predsednika Fondacije za otvoreno društvo, o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, procesu evropskih integracija Srbije i regiona, ekonomskim reformama, mogućnostima i preprekama u finansiranju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, unapređenju obrazovanja i izazovima koje migratorni procesi imaju na ekonomiju i društvo.
Čadež i Soroš istakli su, na sastanku u Privrednoj komori Srbije, veliki značaj formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, povezivanja kompanija u regionu radi povećanja konkurentnosti, obima proizvodnje i povećanja zaposlenosti. Na sastanku je bilo reči o nužnosti veće saradnje i povezivanja vlada u regionu kako bi došlo do uklanjanja barijera i prevazilaženja  izazova koji opterećuju poslovanje sa ciljem političke i ekonomske stabilnosti, povećanja rasta i stvaranja preduslova za zapošljavanje i razvoj.  
Predsednik PKS je predstavio aktivnosti Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB), udruženja komora regiona koje zastupa njihove poslovne interese kroz inicijative za unapređenje poslovne klime i  bolje povezivanje kompanija u regionu i van njega. Istaknuto je da  KIF ZB predstavlja most prema vladama regiona, međunarodnim finansijskim institucijama, državama i poslovnoj zajednici, kao i prema institucijama Evropske unije.
Čadež je predstavio zajedničku regionalnu onlajn investicionu platformu www.investinsee.com, prvi  proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana, na kojoj su potencijalnim investitorima dostupne sve relevantne informacije o privredama Zapadnog Balkana, pravnoj i poreskoj regulativi, i na kojoj je prestavljen region kao jedinstvena investiciona destinacija.
Predsednik PKS i Aleks Soroš ukazali su na značaj povećanja zaposlenosti mladih u regionu, kroz rad  i sa manjinskim i ranjivim grupama, osvrnuvši se na mogućnosti i potencijal koji postoji u saradnji sa  Fondacijom za otvoreno društvo. Model dualnog obrazovanja i njegovo uvođenje u školske sisteme u Srbiji i u regionu predstavljaju dobar način za obezbeđivanje preduslova za smanjenje nezaposlenosti mladih.
Zamenik predsednika Fonacije za otvoreno društvo izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom i prilikom koja mu se ukazala da stekne uvid u aktivnosti Privredne komore Srbije u zemlji, regionu i šire.