Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 4. Jul 2018. | 14:45
Čadež: Brže do manjih troškova i većih koristi za privredu regiona

Evropski komesar za proširenje Johanes Han podržao je, danas u Beču, na sastanku ministara ekonomija učesnica Berlinskog procesa, zajednički predlog Evrokomora i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF) da se uspostavi stalni dijalog poslovne zajednice regiona i evropskih institucija kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje i što pre počele da uživaju vidljive koristi od regionalnih i evropskih integracija.
„Zahvaljujući tako uspostavljenoj platformi kroz dijalog  bismo zajednički blagovremeno markirali probleme sa kojima se privrednici suočavaju  i uz podršku EU brže otklanjali prepreke za poslovanje i investiranje u regionu,  izjavio je  Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora KIF-a, nakon ministarskog sastanka na kome je predstavljao  poslovnu zajednicu Zapadnog Balkana.
Istovremeno, dodao je Čadež, sa evropskim zvaničnicima već se razgovara o tome da  privreda regiona napredak u  prihvatanju evropskih standarda, oseti  i pre zvaničnog članstva u EU, kroz manje troškove poslovanja i veću konkurentnost pred stranim investitorima.
„Ideja je da kada uskladimo neki set propisa, deo toga odmah počnemo da primenjujemo, da se time već sada  olakšaju trgovina i investicije, ne čekajući da se sva poglavlja zatvore i da postanemo članica EU“,  objasnio je Čadež.
Ministri evropskih zemalja i šest zapadnobalkanskih ekonomija – učesnica Berlinskog procesa odali su, po rečima Čadeža,  priznanje zajedničkoj regionalnog  privrednoj komori  osnovanoj  jula prošle godine u Trstu  za doprinos jačanju regionalne saradnje i sprovođenju plana za uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora. 
Učesnici ministarskog sastanka, koji se održava uoči londonskog Samita o Zapadnom Balkanu, prepoznali su naš napredak u razvoju dijaloga javnog i privatnog sektora i izgradnji konkurentnijeg regiona, zalaganje za otklanjanje barijera u međusobnom poslovanju i stvaranje  podsticajnijeg  okruženja za privlačenje stranih ulaganja. Posebno su pozdravili lansiranje online investicione platforme koja region predstavlja kao jedinstvenu investicionu destinaciju, rekao je Čadež.
Ministri ekonomija regiona i evropski zvaničnici dele mišljenje privrede kada je u pitanju recept za brži razvoj regiona, jačanje produktivnosti i konkurentnosti, otvaranje novih tržišta i povećanje izvoza, privlačenje investicija, smanjenje nezaposlenosti, posebno mladih.
„Uz regionalne integracije, kao prioritete zapadnobalkanskih ekonomija označili su pametan rast kroz digitalnu transformaciju, razvoj digitalnih veština i dualnog obrazovanja, kao i  podršku privatnom sektoru obezbeđivanjem malim i srednjim preduzećima, posebno mladim i inovativnim firmama, više novca  pod povoljnijim uslovima za finansiranje rasta i razvoja“, ukazuje Čadež.
Da bi se malim i srednjim preduzećima obezbedio bolji pristup finansijama, saglasni su učesnici bečkog skupa, važno je da se uz prilagođavanje bankarske ponude potrebama i specifičnostima ovog sektora, obezbedi pravni okvir za razvoj alternativnih, nebankarskih vidova finansiranja. Ministri ekonomija pozdravili su najavu Evropske komisije da će u naredne dve godine obezbediti 150 miliona evra garancija međunarodnim finansijskim organizacijama i bankama koje će  finansirati investicione i projekte malih i srednjih preduzeća na Zapadnom Balkanu  
 „A da bi mala i srednja preduzeća efikasnije koristila sredstava iz dostupnih evropskih, državnih fondova i novih, alternativnih  izvora,  ukazano je na potrebu boljeg informisanja i razvoja  lokalnih sistema poslovne podrške privrednicima u čemu posebnu ulogu imaju privredne komore“,  rekao je Čadež.