PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 29. Jun 2018. | 16:39
Čadež: Preporuke privrede za konkurentniji region

Privredne komore zapadnobalkanske šestorke – članice Komorskog investicionog foruma, u ime privreda koje okupljaju, pozvale su danas vlade regiona, Evropsku komisiju i države EU uključene u Berlinski proces da se još konkretnije posvete i zajednički rade na sprovođenju Akcionog plana za ekonomski regionalni prostor kako bi kompanije na Zapadnom Balkanu što pre počele da uživaju vidljive koristi regionalnih integracija, izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS u Podgorici.

Upravni  odbor Komorskog investicionog foruma, kojim predsedava Čadež, na današnjem zasedanju, u sklopu pripreme za predstojeći  Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu,  usvojio je deklaraciju sa  preporukama privrede  svim učesnicima u sprovođenju agende za regionalnu saradnju. Takođe, Upravni odbor KIF-a za generalnog  sekretara zajedničke regionalne komore u Trstu izabrao je  Safeta Grdžalijua, predsednika Privredne komore Kosova.

Cilj preporuka je brže otklanjanje barijera i smanjenje troškova, jednostavnije procedure i propisi za uspešnije  poslovanje, više međusobne trgovine i investicija, kako bi region postao konkurentniji na globalnoj investicionoj mapi i obezbedio brži ekonomski rast i razvoj i više radnih mesta.

Čadež je, uz ocenu da je u proteklih godinu postignut napredak, da su vlade dosta uradile i i da su koordinatori pri kabinetima premijera bili posvećeni tom poslu, istakao da, iz ugla ljudi iz privatnog sektora, koji su svakodnevno na terenu,  rezultati mogu biti još bolji i da sistemskim rešenjima treba dodatno poboljšati uslove poslovanja u regionu.

Da bi se obezbedila  bolja koordinacija unutar regiona,  osiguralo sprovođenje  dogovorenih politika koje će omogućiti stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora, po rečima Čadeža, komore vladama Zapadnog Balkana, kao jedno od rešenja predlažu osnivanje ministarstava za regionalnu saradnju.

Uklanjanje svih necarinskih barijera unutar regiona, uzajamno priznavanje sertifikata, uz brže uvođenje evropskih standarda i elektronskih dokumenata, privrednicima bi, prema ovim preporukama, obezbedilo jeftiniji promet robe u regionu i smanjilo duge redove kamiona na prelazima.

Za brži rast ekonomija regiona i kreiranje novih radnih mesta, neophodno je, ukazao je Čadež, obezbediti bolji i lakši pristup kapitalu  i alternativne  izvore finansiranja  za mala i srednja preduzeća, kao kičmu ekonomskog sistema.

Na listi preporuka privrede je i sprovođenje digitalne agende i digitalne transformacije kompanija,  obrazovanje prema potrebama privrede, priznavanje kvalifikacija, veća mobilnost ljudi, čime bi se  stvorili uslovi za smanjenje nezaposlenosti i  sprečio  odliv  kvalitetnih kadrova iz regiona.

 „Sa evropskim zvaničnicima razgovaramo i o takozvanom  inkluzivnijem pridruživanju,  koje bi  obezbedilo da odmah primenjujemo standarde i propise koje usvojimo, ne čekajući da svaka država postane članica, jer tako štedimo i novac i vreme našim kompanijama“, naglasio  je Čadež.

Ukazujući na važnost ekonomske saradnje i izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora  za budućnost, opstanak  i razvoj privreda regiona,  Čadež je istakao  značaj i doprinos Berlinskog  procesa ostvarenju tih ciljeva koji su u fokusu ove inicijative.