PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 20. Jun 2018. | 12:51
Nemački Eberšpeher traži nove dobavljače iz Srbije

Predstavnici 12 srpskih kompanija, u direktnim razgovorima sa menadžmentom nemačke kompanije „Eberšpeher“ (Eberspächer), na skupu u Privrednoj komori Srbije, razmotrili su mogućnosti poslovne saradnje i uključivanja u lanac dobavljača ovog svetski renomiranog proizvođača u oblasti automobilske industrije. Pozitivna iskustva u poslovanju sa „Eberšpeherom“ predstavile su kragujevačke firme Teknia KG i Gomma line, koje su ranije potpisale višegodišnje ugovore.
Tomas Ror (Thomas Rohr), potpredsednik „Eberšpehera“ zadužen za upravljanje lancem snabdevanja, rekao je da je ta kompanija zainteresovana da u svoj tim primi preduzeća iz Srbije, jer ima dobra i pozitivna iskustva sa dve srpske firme koje su se pre dve godine uključile u dobavljački lanac.
„Osnovna namera našeg susreta je da nađemo nove dobavljače ali i da ispričamo priču o uspehu sa onim dobavljačima sa kojima smo ranije ostvarili saradnju i od kojih kupujemo delove“, istakao je Ror koji očekuje buduću saradnju i sa novim dobavljačima iz Srbije.
„Eberšpeher“ ima više od 80 proizvodnih pogona u 29 zemalja, a zapošljava oko 10.000 radnika širom sveta.
Potpredsednik kompanije podseća da je „Eberšpeher“ na Danima dobavljača u PKS pre dve godine takođe održao prezentaciju i B2B sastanke sa kompanijama iz Srbije, a da je rezultat tog susreta saradnja sa dva srpska preduzeća koja su danas deo dobavljačkog lanca – „Teknia KG“ i „Gomma line“, obe iz Kragujevca.

Generalni direktor firme „Teknia KG“ Slobodan Radović, naglasio je da za dve godine koliko sarađuju sa ovom nemačkom kompanijom imaju već šest projekata. „Eberšpeher“ je jedna od kompanija koja omogućava kompanijama iz Srbije da brzo rastu pod uslovom da kvalitetno rade. Mi smo krenuli sa tri projekta, sada imamo šest, a vrednost isporuka je 100.000 evra mesečno“, rekao je Radović.

Nakon prezentacije nemačke kompanije u PKS, preduzeće „Gomma line“ koje je takođe u dobavljačkom lancu „Eberšpehera“, predstavilo je svoja iskustva u saradnji i zahtevima za izlazak na međunarodno tržište.
„Proizvodimo gumene i metalne delove za potrebe autoindustrije, a saradnju sa 'Eberšpeherom' počeli smo pre nekoliko godina na jednom od ovakvih događaja i posle smo vrlo brzo krenuli u proizvodnju za njih“, podseća inženjer prodaje „Gomma line“ Nebojša Janićijević. Kako je istakao, trenutno rade na projektu koji će im u ovoj godini doneti oko 500.000 evra, a ukoliko zaključe još jedan projekat, kako se nadaju, ukupna vrednost prometa između kragujevačke i nemačke kompanije biće oko1,5 miliona evra.
Dan dobavljača koji PKS organizuje godinama unazad, prema oceni Miroslava Lutovca, direktora Sektora industrije Privredne komore Srbije, dobra je prilika za povezivanje naših firmi sa velikim međunarodnim kompanijama.
Zahvaljujući ovakvim susretima, veliki broj firmi već ima ugovore, najviše sa firmama iz Nemačke, a s druge strane, naša preduzeća se upoznaju sa onim što su današnji veoma visoki zahtevi na međunarodnom i evropskom tržištu i spremna su da svoje proizvodne procese prilagode i podignu na viši nivo“, ocenio je Lutovac.