PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 19. April 2018. | 13:29
EK: Srbija najviše napredovala u ekonomiji

Srbija je najveći napredak ostvarila u ekonomiji, to pokazuje da se poslovni ambijent poboljšava i da će srpska privreda rasti još više, rekao je, u Privrednoj komori Srbije, Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji. Foto Tanjug

Fabrici je predstavio poslovnoj zajednici godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozvao privrednike da podrže sprovođenje ekonomskih reformi. Kako je istakao, tržišna ekonomija u EU treba da funkcioniše i u Srbiji, a privreda mora da se pripremi da izdrži pritiske tržišta koje ima 500 miliona potrošača i milijarde evra trgovinske razmene.
„Ohrabrujem poslovnu zajednicu da bude vrlo aktivna i podržava napore u reformama koje se sprovode u korist Srbije. Moramo zajedno da radimo kako bismo perspektivu proširenja ostvarili“, poručio je Fabrici privrednicima.

Šef Delegacije EU u Srbiji ocenio je da su ekonomski odnosi Unije i Srbije sve bliži, da svakim danom raste izvoz iz Srbije u EU koji sada iznosi tri četvrtine ukupnog srpskog izvoza, a da istovremeno toliko investicija dolazi iz Unije u Srbiju.

Govoreći o izveštaju koji se odnosi na napredak Srbije u ekonomiji, Fabrici je rekao da su fiskalni rezultati mnogo bolji, budžet je u suficitu, problematični krediti se smanjuju, izvoz je u porastu, kao i strane direktne investicije što, ocenjuje, predstavlja čitav niz pozitivnih signala, kao i da treba intenzivno raditi na povećanju privrednog rasta. 

Srbija treba da nastavi reforme, među kojima je reforma javne uprave, pitanje javnih nabavki, konkurencije i smanjenja sive ekonomije. 

„Moja ocena je da je Srbija potpuno posvećena svom cilju, a to je članstvo u EU“, kaže Fabrici.  Navodi da je ispunjavanje političkih kriterijuma jednako važno kao i  ekonomskih. 


Mihailo Vesović, savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović rekao je da su osim  političkih i ekonomska pitanja ključna za pridruživanje Srbije EU, uključuju spremnost da Srbija postane deo otvorenog i konkurentnog tržišta. 

U tom poslu, kaže, privrednici treba da ukazuju na probleme. 

Vesoviće je rekao da je nova Strategija EU za Zapadni Balkan sa jasnim datumom pridruživanja dala vetar u leđa ne samo političkim predstavnicima nego i privredi u nastojanju da Srbija postane deo jedinstvenog tržišta EU. 

Ističe da privrednici očekuju stabilnost i predvidivost u planiranju poslova, te da Srbija aktivno učestvuje u programu EU za mala i srednja preduzeća u nastojanju da im se omoguće isti mehanizmi podrške kao što ih imaju mala i srednja preduzeća u EU. 

Radica Nusdorfer, šef Odeljenja za Evropske integracije i ekonomska pitanja, Delegacija EU u Srbiji detanjno je izložila ekonomska pitanja u Izveštaju EK o napretku Srbije.