PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 21. Novembar 2017. | 13:20
CEFTA sporazum unaprediti u pravcu zajedničkog ekonomskog područja

Formiranjem zajedničkog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu može se značajnije ubrzati privredni rast svih zemalja regiona, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. CEFTA sporazum treba unaprediti upravo u tom pravcu, rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija na skupu CEFTA week 2017. Foto Tanjug
“U ime više od pola miliona kompanija ovog regiona preklinjem vas da tražite kreativna rešenja koja će pomoći da odblokiramo jedni druge u međusobnoj trgovini“, rekao je Čadež, obraćajući se učesnicima CEFTA Week 2017.
Posmatrano iz ugla privrede, ističe Čadež, realizacija CEFTA sporazuma doprinela je jačanju političke stabilnosti i podigla lestvicu regionalne saradnje, unapredila liberalizaciju trgovine, donela povećanje međusobne razmene unutar regiona za 2,5 puta i  sa Evropskom unijom za 3,6 puta, a rast izvoza članica CEFTA u druge ekonomije regiona za oko 75 odsto. Istovremeno malim  srednjim kompanijama omogućila je izlazak na regionalno tržište kao  prvi korak u internacionalizaciji poslovanja.
Po rečima Čadeža, uprkos pozitivnim efektima  primene CEFTA sporazuma, ekonomije ovog regiona  i dalje su nedovoljno integrisane u globalnu ekonomiju.  Jedan od ključnih razloga što nismo zabeležili bolje rezultate, po predsedniku PKS, jeste činjenica da  jedni drugima i danas 11 godina posle, postavljamo prepreke,  da u praksi dogovorenu liberalizaciju i dalje ometaju necarinske barijere u trgovini.
CEFTA sporazum treba unaprediti u pravcu formiranja zajedničkog ekonomskog prostora. Vlada Srbije potpuno je spremna da učini korak više i da idemo dalje u formiranje zajedničkog ekonomskog prostora, rekao je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.
Ljajić je upozorio da kamioni u regionu i dalje na graničnim prelazima čekaju sedam do 48 sati. „Sa druge strane, prosečno zadržavanje kamiona u Gruziji je svega sedam minuta. Gubimo 26 miliona sati godišnje zbog čekanja kamiona sa robom na granici, prema podacima MMF-a. Oko 800 miliona evra se plaća za različite vrsta usluga na tim graničnim prelazima, opravdano ili neopravdano, što je jedan odsto BDP-a zemalja regiona. Ne možemo da guramo probleme pod tepih, treba da tražimo rešenje za privrednike“, rekao je Ljajić.
CEFTA mora da se reformiše, da se menja i da ide napred, poručio je potpredsednik Vlade Srbije. „U ovoj CEFTA nedelji se nalazimo na prekretnici tako da će CEFTA ili iskoračiti i ići u pravcu već ekonomske integracije ili u pravcu dalje stagnacije. Već duže vreme se vrtimo u krug“, naveo je Ljajić.
Zamenik generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Gazmend Turdiu je rekao da je Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu (MAP) ambiciozan i da predviđa slobodan protok radne snage, robe i usluga.
Savet ima u tom smislu tri glavna stuba - povećanje konkurentnosti, razvoj veština i mobilnosti za povećanje protoka ljudi, robe i kapitala, uz unapređenje vladavine prava. Kako je najavio, do sredine 2018. trebalo bi da imamo jasne dogovre o smanjenju troškova rominga u regionu i EU.
“Do kraja meseca biće održan prvi sastanak nacionalnih koordinatora za sprovođenje Akcionog plana. Želimo da imamo zajedničke preporuke u okviru MAP-a i da predstavimo rezultate na sledećem sastanku u Londonu. Potrebna je bolja koordinacija i saradnja između zemalja u regionu, ali i između privatnog sektora”, objasnio je Turdiu.
Bernard Brunet, predstavnik Evropske komisije, naglasio je da region treba da ubrza ekonomski rast kako bi se približio EU i da su u okviru CEFTA potrebni konkretni rezultati u narednih 12 meseci. To takođe uključje strukturalni dijalog sa privatnim sektorom, dodao je Brunet. Kaže da CEFTA jeste značajna i da EK želi i dalje da prati i pomaže napredak u okviru tog sporazuma i da su spremni da pruže finansijsku pomoć.
CEFTA nedelja održava se od 21. do 24. novembra u Beogradu u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Sekretarijata CEFTA i Privredne komore Srbije.