PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 14. Novembar 2017. | 16:23
Čadež i Skat o jačanju saradnje u regionu

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, razgovarao je danas sa Kajlom Skatom, ambasadorom SAD u Beogradu, o unapređenju ekonomske sadanje i investicija, jačanju ekonomskih veza privreda Zapadnog Balkana, prevazilaženju barijera i ulozi privrednih komora u tom procesu.
Na sastanku u PKS, Čadež je ambasadora Skata upoznao sa aktivnostima jedinstvenog komorskog sistema Srbije usmerenim na podršku kompanijama da unaprede poslovanje, povežu se sa partnerima u inostranstvu, privuku investicije.
Predsednik Čadež istakao je važnu ulogu PKS i privrednih komora Zapadnog Balkana, okupljenih u Komorski investicioni forum (KIF ZB), u procesima jačanja regionalne saradnje, povezivanja poslovnih zajednica i prevazilaženja barijera. Ukazao je da nescarinske barijere i razne komplikovane procedure i dalje predstavljaju najveći izazov kompanijama u svakodnevnom poslovanju.
Privredne komore u regionu aktivne su na rešavanju ovih problema, rekao je Čadež i istakao veliki značaj formiranja jedinstvenog ekonomskog prostora, što će region Zapadnog Balkana učiniti mnogo privlačnijim za strana ulaganja. Predsednik PKS je podsetio na odličnu saradnju Privredne komore Srbije i Privredne komore Kosova na povezivanju privrednika, realizaciji zajedničkih  poslova i projekata. Podsetio je da je na poljoprivrednom sajmu u Prištini krajem septembra učestvovalo oko 40 kompanija, članica PKS, i preko 100 privrednika.
Ambasador Skat je istakao veliku podršku normalizaciji i jačanju saradnje u regionu. Normalan život ljudi je glavni cilj, naglasio je ambasador. Ukazao je i na veliki potencijal i mogućnosti unapređenja bilateralne saradnje Srbije i SAD, povećanje robne razmene i investicija.