PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 10. Oktobar 2017. | 18:31
Novo poglavlje u ekonomskoj saradnji Srbije i Turske

Privrednicima Srbije i Turske otvorene su nove mogućnosti za intenzivnije privredne veze, poručili su predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Taip Erdogan na Poslovnom forumu koji je u Beogradu okupio više od 500 privrednika iz 350 kompanija. Za unapređenje ekonomske saradnje i partnerstva ključna je podrška državnih institucija, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  pozvao je privrednike iz Turske da investiraju u Srbiji uz poruku da nigde neće naći bolje uslove za poslovanje i investiranje. “Hvala svim našim prijateljima, od Tanera u Krupnju i Leskovcu, Fevzija u Aleksincu, Kemera u Žitorađi, do svake druge kompanije, do Halk banke, koji su došli u našu zemlju, investirali” rekao je predsednik Srbije obraćajući se učesnicima Foruma. Kako je naglasio Srbija želi saradnju sa Turskom u oblasti infrastrukture i ostalih perspektivnih oblasti.

“Ali pre svega želim da istaknem naše iskreno prijateljstvo i želju da radimo zajedno i to bez volje predsednika Turske ne bismo mogli da sprovedemo u delo i zato sam zahvalan” podvukao je Vučić.
Srbija je ključna zemlja za Balkan, a predsednik Vučić velika prilika za region, rekao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Kako je istakao, državnici i poslovni svet moraju zajedno da stvaraju dobar poslovni ambijent.
Erdogan je ocenio da je njegova poseta i dolazak velikog broja biznismena iz Turske prekretnica u razvoju odnosa dve zemlje, koje povezuju bliske istorijske i kulturne veze. 
Predsednik Turske je rekao bilateralni odnosi kontinuirano rastu, a Srbija je sprovela dobre ekonomske reforme koje Turska podržava. 
“Turski poslovni svet je sve više zainteresovan za Srbiju. Kvalitetna radna snaga je jako bitna za nova ulaganja i ostvarivanje konstruktivnih projekata. Ovom prilikom želim da se predsedniku zahvalim na pomoći i podstreku koji daje biznismenima iz Turske”, poručio je Erdogan, koji očekuje da robna razmena premaši milijardu dolara. 
Marko Čadež, predsednik PKS, zahvalio je predsednicima Srbije i Turske na podršci jačanju privrednih veza jer je za unapređenje ekonomske saradnje i nova partnerstva ključna podrška državnih institucija. “Privrednicima želim da u mesecima i godinama pred nama što bolje iskoriste mogućnosti koje su im danas otvorene -  potpisanim međudržavnim dokumentima i poslovnim dogovorima postignutim na ovom forumu”, naglasio je Čadež i poručio da će srpske i turske kompanije, u realizaciji  svojih  poslovnih i investicionih planova moći da se oslone i na  Privrednu komoru Srbije i na Tursko - srpski poslovni savet.
Trgovinska razmena između Srbije i Turske raste više od 230 novoosnovanih privrednih subjekata sa većinskim turskim kapitalom osnovano je prošle i ove godine u Srbiji, dodao je predsednik PKS.
Sa Turskom trenutno posluje 4.050 privrednih subjekata, kaže Čadež i naglašava da samo 140 preduzeća izvozi, oko 187 i uvozi i izvozi, a ostali su čisti uvoznici iz Turske, što smatra treba da se menja zajedničkim radom. 
Prostor za čvršće ekonomske veze, po rečima Čadeža, otvara i regionalna saradnja u okviru trilaterale Turska- BiH-Srbija.
Predsednik PKS ocenjuje da će izmene Sporazuma o slobodnoj trgovini značajno podstaći rast međusobne razmene, a reč je pre svega o merama za liberalizaciju trgovine i uključenju usluga u režim slobodne trgovine. Srpska privreda, dodaje, posebno je zainteresovana da što bolje iskoristi mogućnosti koje nudi novi sporazum, da poveća prodaju svojih proizvoda, da uravnoteži razmenu i savlada deficit koji je opterećuje u saradnji sa Turskom, da više kompanija izvozi na tursko tržište.

Čadež je istakao da je forum okupio više od 500 turskih i srpskih privrednika, predstavnike 350 kompanija iz različitih sektora privrede i da je održano čak 700 bilateralnih razgovora. 

U periodu smo apsolutno najboljih odnosa između Srbije i Turske, dve države uradile su sve što su mogle, potpisale su sve sporazume i politički odnosi su odlični, a na privrednicima je da iskoriste sve pružene mogućnosti, poručio je potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Lopta je na penalu i ja mislim da vi treba da pucate taj penal. Dakle, na privrednicima je da iskoriste sve ove mogućnosti koje smo pružili“, rekao je Ljajić privrednicima na Forumu.

Dolazak Halk banke u Srbiju i Poslovni forum, po rečima Ljajića, dva su događaja koja su opredelila naše ekonomske odnose.

Koopredsedavajući Srpsko-turskog poslovnog saveta sa turske strane Aleksandar Međedović rekao je da, kada je prvi put bio u Beogradu, 2009, bilo je svega oko 30 ljudi iz poslovnog sveta i da je bio samo jedan let dnevno Beograd – Istanbul. 

„Za ulaganje je potrebno vreme, a sada je došlo vreme. Koliko smo na uspešnoj tački, govori i veliki broj poslovnih ljudi. Da pošaljem poruku turskim privrednicima - Srbija vas čeka. Pružam vam podršku i pravo je vreme za nova ulaganja. Beograd je za turski poslovni svet nešto posebno i molim vas da dolazite, ulažete, ovo je najlepše mesto na putu ka Evropi i dosta dobro mesto za vas“, rekao je Međedović, koji se forumu obratio i na turskom i na srpskom jeziku.

U završnici Poslovnog foruma potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva privrede i turske kompanije Tajpa tekstil. Memorandum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i predsednik turske tekstilne kompanije „Taypa Tekstil Giyim“ Mesut Toprak, a dokument predstavlja prvi korak ka investiciji od 35 miliona evra u novu fabriku ovog turskog proizvođača u Kraljevu, koja će zapošljavati oko 2.500 radnika.

Poslovni forum organizovala je PKS, u okviru posete predsednika Erdogana Srbiji, uz podršku Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske (DEIK)  i Halkbank Srbija.