PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 20. Septembar 2017. | 15:02
Digitalizacija približava Srbiju najnaprednijim zemljama

Srbija mora da napravi značajan iskorak u digitalizaciji i obrazovanju i iskoristi potencijal kojim raspolaže, izjavila je premijerka Ana Brnabić otvarajući, u Beogradu, konferenciju „Industrijska politika i digitalizacija u Srbiji“ u čijem je radu učestvovao Marko Čadež, predsednik PKS.
Kao najveći potencijal Brnabić je navela mlade, obrazovane, sposobne,  ljude koji vode inovacione kompanije, ali i fakultete koji su u mogućnosti da približe Srbiju najrazvijenijim zemljama EU.

Imamo danas IT industriju koja raste brže nego bilo koja druga industrija, stopa je deset odsto godišnje, a samo proizvodnja softvera raste po stopi od 20 odsto, rekla je Brnabić i dodala da će to pomoći da Srbija ima ekonomski razvoj na osnovu inovacija, a ne samo investicija.
Predsednica Vlade je rekla da će Srbiju pridružiti najnaprednijim zemljama savremenog društva, a to znači da naša zemlja neće biti mesto jeftine radne snage i mesto gde se proizvodi tekstil i čarape.

Mi više nećemo nuditi Srbiju kao zemlju jeftine radne snage, već kao zemlju mladih i kreativnih ljudi, gde ćemo rast zasnovati na prodaji gotovih proizvoda, softvera, pametnih rešenja, rekla je premijerka. 

Konferenciji je prisustvovao i ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije sa EU,  predstavnici ministarstva, Razvojne agencije Srbije i drugih institucija i asocijacija.