Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 29. Jun 2017. | 13:00
Čadež: Na jesen veliki forum sa privrednicima Podsaharske Afrike

Više od stotinu privrednika Južnoafričke Republike (JAR) i drugih zemalja Podsaharske Afrike na jesen će doputovati u Beograd, kako bi na velikom srpsko- afričkom poslovnom forumu sa kompanijama iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana uspostavili kontakte i razgovarali o konkretnim poslovnim aranžmanima. Održavanje foruma podržali su vlada i predsednik Južnoafričke Republike Jakob Zuma koji je u svojoj rezidenciji primio Marka Čadeža, predsednika PKS, tokom njegove radne posete Johanesburgu.

U razgovoru sa predsednikom Zumom ocenjeno je  da su mogućnosti  za jačanje ekonomskih  veza  Srbije i Južnoafričke Republike, ali i cele Podsaharske Afrike velike i u obostranom interesu naših privrednika. Osim trgovinske, saradnja je moguća i kroz zajedničke projekte i transfer znanja, tehnologija i investicija. Potencijal za međusobne investicije najveći je u poljoprivredi, građevinarstvu, infrastrukturi, mašinskoj industriji i ekologiji, izjavio  je Marko Čadež nakon sastanka sa južnoafričkim  predsednikom.

Forumom i bilateralnim razgovorima, koji Privredna komora Srbije organizuje u partnerstvu sa Afričkim biznis liderskim  forumom (ABLF), po rečima Čadeža,  proizvođačima iz Srbije i celog regiona otvaramo još jedna vrata za veći izvoz na ogromno i pretežno uvozno zavisno tržište Podsaharske Afrike koja obuhvata 49 zemalja sa milijardu stanovnika. Istovremeno, kaže, afričkim privrednicima otvara se mogućnost da preko Srbije, kao distributivnog centra,  plasiraju svoje proizvode na tržišta EU, Rusije i drugih zemalja Zajednice nezavisnih država.

U sklopu  pripreme predstojećeg investicionog foruma  i sagledavanja mogućnosti za unapređenje  privredne saradnje,  predsednik Privredne komore Srbije imao je u  Johanesburgu niz bilateralnih  sastanaka sa predstavnicima  državnih institucija, poslovnih asocijacija i kompanija Južnoafričke Republike. Sastao se sa ministrima poljoprivrede i kulture  Senzeni Zokvan (Senzeni Zokwan) i Nati Mtetva (Nathi Mthethwa), zvaničnicima vladinih departmana za trgovinu, industriju i finansije,  predstavnicima Razvojne banke JAR, koja ima ključnu ulogu u podršci pripremi, finansiranju i izgradnji infrastrukturnih projekata i Afričkog Nacionalnog kongresa, vladajuće  političke  partije u JAR. 

U fokusu posete su sastanci  sa predstavnicima poslovne  zajednice Južnoafričke Republike.  Osim sa Zanel Ntuli (Zanele Ntuli) predsednicom Afričkog biznis foruma, privrednim komorama JAR i Johanesburga,  Čadež je razgovarao  i sa Vivijenom Redijem (Vivian Reddy), izvršnim predsednikom Edison korporacije  (Edison Corporation)u čijem sastavu je Edison pauer grupa (Edison Power Group), najveća energetska kompanija  juga Afrike, kao i sa timom tamošnjeg  Biznis saveta (Black Business Council) - konfederacije profesionalnih, poslovnih udruženja i komora, koja zastupa interese biznisa u dijalogu sa  vladinim institucijama radi jačanja njegovog uticaja i učešća u glavnim ekonomskim tokovima.

Boravak u Johanesburgu  Čadež je iskoristio i za sastanak  sa našim poslovnim ljudima koji rade u Južnoafričkoj Republici  radi razmene  informacija o poslovanju  na  tržištu juga Afrike, a posetu završava sutra razgovorom sa članovima zajedničke privredne komore Srbije i JAR, poslovne asocijacije osnovane u aprilu ove godine na inicijativu privrednika iz Srbije koji posluju na jugu  Afrike.

Predsednik Privredne komore Srbije u Južnoafričkoj Republici  boravi na poziv Zolani Mkiva, predsednika  Fondacije Mkiva (MHA).

Iako proteklih nekoliko godina robna razmena Srbije sa zemljama Podsaharske Afrike raste, i trgovinska i ukupna privredna saradnja  veoma je  skromna. U 2016. godini Srbija je na ta tržišta izvezla robu vrednu 71,3 miliona dolara, a uvezla, uglavnom sirovine za 96,3 miliona dolara. Na listi srpskih izvoznih proizvoda su prerađeni duvan, mašine i aparati, drumska motorna vozila, gume za automobile, dok smo iz Podsaharske Afrike najviše uvozili kakao, nerazvrstanu robu, prirodni kaučuk i gume, kafu i zamenu kafe, kamen, pesak, granit i drugo. U 2016. Srbija je najviše izvozila  u Mauritaniju,  Keniju, Nigeriju, Ekvatorijalnu Gvineju, Angolu, Ganu, JAR i Gabon, a uvozila iz Nigerije, JAR, Gane, Obale Slonovače, Eritreje, Ugande, Mozambika, Kenije i Zimbabvea.

Na tržište Podsaharske Afrike, osim tradicionalno prisutnih građevinskih firmi, kao što je  „Energoprojekt”,  poslednjih godina izlaze i  kompanije poput  „Nelta” i „Galeba”.