PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 22. Jun 2017. | 17:14
Privrednici Čadežu poverili mandat

Marko Čadež, dosadašnji predsednik vodiće Privrednu komoru Srbije i u narednom mandatu. To je odlučila novoizabrana Skupština PKS koju čini 150 privrednika iz cele Srbije – predstavnika 16 regionalnih i parlamenta komore glavnog grada, prvi put biranih u otvorenom demokratskom postupku u kome je svaki privrednik dobio pravo da se kandiduje, da bira i bude biran.
Konstituisanjem Skupštine i izborom  Upravnog i  Nadzornog odbora, predsednika i potpredsednika PKS, završen je izborni postupak u jedinstvenom komorskom sistemu sproveden u  protekla  gotovo  četiri meseca, koji obezbeđuje da se glas privrednika čuje na svim nivoima odlučivanja.
Po izboru za predsednika PKS Marko Čadež posebno je naglasio značaj novog načina na koji su birani komorski organi i novog izbornog modela u komorskom sistemu Srbije. „Prvi put  izbori u komorskom sistemu – za regionalne parlamente sprovedeni su po direktnom principu, u kojem je svaki privrednik imao pravo da se kandiduje i bude biran. Regionalne parlamente privrednika čine predstavnici čak 678 najznačajnijih kompanija u Srbiji, a Skupštinu PKS  privrednici koje je  delegiralo 17 parlamenata privrede iz cele Srbije“, rekao je predsednik PKS.
„Danas je na velika vrata privreda vraćena u PKS, a njeno učešće je presudno za to kako će ova organizacija izgledati u budućnosti i šta će raditi. Mi treba da zastupamo njene interese“, objasnio je Čadež. Kako je istakao dosta toga je urađeno ali  je još mnogo posla pred  Komorom.
PKS će nastaviti da radi na strateškim ciljevima kao što su zaštita interesa privrede, edukacija, internacionalizacija, i pre svega  izgradnja  što efikasnijeg servisa za kompanije – članice, poruka je predsednika PKS.
U radu sednice Skupštine PKS učestvovala je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, koja je istakla da će novoj vladi privreda i ekonomski razvoj ostati jedan od ključnih prioriteta za oporavak Srbije. Očekuje da će vlada imati još snažnije i bolje partnerstvo sa PKS, kako bi privreda imala još bolje rezultate. Ukazala je da je Ministarstvo koje vodi uvek bilo važno za privredu, jer je uređivalo rad državne uprave i lokalne samouprave, radi unapređenja partnerstva sa  poslovnom zajednicom.
Po oceni privrednika, novi izborni model i sastav novoizabranih organa Privredne komore Srbije obezbeđuju da privreda ostvaruje veći uticaj na donošenje odluka  bitnih za poslovanje, odlučuje o svim važnim pitanjima za funkcionisanje komorskog sistema i  garancija su da će biti nastavljen  proces modernizacije  PKS  kao  nacionalne reprezentativne  poslovne asocijacije svih privrednika i preduzetnika.
Vlasnik „MK Grupe“ Miodrag Kostić, predsednik Izvršnog odbora „Banke Inteza“ Draginja Đurić, generalni direktor kompanije „Moji brendovi“ Andrej Jovanović ocenili su da će izborom Marka Čadeža, Komora zadržati kontinuitet  u nastojanju  da se privreda više pita i utiče na donošenje propisa. PKS danas  ima značaj koji joj pripada, jer je postala pravi posrednik između realnog sektora i institucija, istinski zastupnik interesa privrede, koji je privredu doveo za pregovarački sto, poručili su u izjavama. 
Skupština PKS, na čijem čelu će i u novom sazivu biti  Miloš Nenezić, direktor kruševačkog „Trajala“, za članove novog Upravnog  odbora izabrala je Aleksandra Ruževića, Coca cola HBC Srbija, Andreja Jovanovića, Moji brendovi, Branka Milutinovića, Nordeus Beograd, Daneta Kondića, Air Serbia, Dejana Radenkovića, Lasta,  Dijega Velinija, FCA Srbija, Dimitrija Knjeginića, La Farge Srbija, Draginju Đurić, Banka Inteza, Jovanku Jovanović, Robert Boš Srbija,  Kirila Tjurdenjeva, NIS,  Kventina Rojera, Delez Srbija, Miodraga Kostića, MK group, Miru Petrović, Pošta Srbije, Predraga Ćulibrka, Telekom Srbija, dr Ronalda Zeligera,  Hemofarm grupa,  Sašu Vlaisavljevića Aerodrom Nikola Tesla, Slobodana Raduna, Nektar, Stanku Pejanović, Gorenje, Stanka Popovića, Eliksir grupa, Tivadara Bunforda, Masterplast, Uda Ajhlingera, Simens Srbija, Veselina Jevrosimovića, Comtrade, Vladana Živanovića, NCR, Vladimira Milovanovića, Energoprojekt, Željka Vujinovića,  Majkrosoft Srbija.
Za članove Nadzornog odbora PKS izabrani su: Branislav Mitrović, Mlekara Pančevo, Ljubinko Gobeljić, Agromehanika Boljevac, Miroslav Tlačinac, Amiga  Kraljevo, Mladen Petrović, Krušik Valjevo, Slađan Disić, Simpo Vranje.
Za zamenika predsednika Skupštine PKS izabran je Radoljub Milošević, direktor kompanije Aleva Novi Kneževac.
Na predlog predsednika PKS  funkciju  potpredsednika u narednom mandatu  obavljaće: Zoran Vujović, TMF 2005, Zoran Matijević, suvlasnik kompanije „Matijević“ u Novom Sadu, Milovan Kocić, vlasnik kompanije Yumis iz Niša, Miroljub Aleksić, vlasnik i predsednik Alco grupe, Nemanja Žugić, predsednik Dojče banke za region, Nikola Petrović, Eko energo grup, Petrašin Jakovljević, generalni direktor „Metalca“ Gornji Milanovac, Rade Ljubojević, vlasnik Sirogojno kompani.