PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 8. Jun 2017. | 14:53
U Somboru, Pančevu i Zaječaru konstituisani parlamenti privrednika

U regionalnim privrednim komorama Zapadnobačkog upravnog okruga, Južnobanatskog upravnog okruga, Zaječarskog i Borskog upravnog okruga danas su konstituisani parlamenti privrednika. Od angažovanja privrednika u parlamentu zavisi i uspešnost zastupanja interesa poslovne zajednice pred državom, vladom i nadležnim institucijama.
Na konstitutivnim sednicama u sedištima regionalnih komora u Somboru, Pančevu i Zaječaru izabrano je po 35 predstavnika PKS-RPK Zapadnobačkog upravnog okruga, PKS-RPK Južnobanatskog upravnog okruga i PKS-RPK Zaječarskog i Borskog upravnog okruga.
Parlament privrednika ima ključnu ulogu u svim aktivnostima jedinstvenog komorskog sistema Srbije. Od angažovanja  privrednika u parlamentu zavisi i uspešnost zastupanja interesa poslovne zajednice pred državom, vladom i nadležnim institucijama.
Parlamenti će  dostavljati predloge i inicijative Skupštini i Upravnom odboru PKS za kvartalne analize propisa od značaja za privredu, kako bi stavovi privrednika bili na pravi način zastupljeni i zaštićeni.
Siva ekonomija bila je jedna od tema današnjih sednica u regionalnim komorama. Privrednici su ukazali da su male kazne za nelegalno poslovanje dok su postupci sudova ponekad neadekvatni, što pogoduje onima koji posluju u sivoj zoni. Potrebno je omogućiti, saglasni su predstavnici poslovne zajednice, lokalnim inspekcijama da rade samostalnije, a ne samo da postupaju po rasporedu iz centrale, jer bi na taj način učešće sive ekonomije bilo smanjeno.