PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 6. Jun 2017. | 14:19
Konstituisani parlamenti privrednika u Nišu, Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici

U Regionalnoj privrednoj komori Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga, Regionalnoj privrednoj komori Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i Regionalnoj privrednoj komori Sremskog upravnog okruga, danas su konstituisani parlamenti privrednika koji predstavljaju najvažnije telo i temelj budućeg komorskog organizovanja.
 
Izabrano je po 45 članova PKS-RPK Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga i PKS-RPK Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga, kao i 35 članova PKS-RPK Sremskog upravnog okruga.
Parlament privrednika ima ključnu ulogu u svim aktivnostima jedinstvenog komorskog sistema Srbije. U okviru svojih nadležnosti, parlamenti privrednika posebno će se baviti razmatranjem uticaja propisa i mera ekonomske politike na poslovanje privrede regiona i dostavljati predloge i inicijative Skupštini i Upravnom odboru PKS za kvartalne analize propisa od značaja za privredu, kako bi stavovi privrednika bili na pravi način zastupljeni pred nadležnim državnim organima i institucijama.
Privrednici okupljeni u ove tri regionalne komore na današnjim sednicama diskutovali su o sivoj ekonomiji. Raspravljajući o jednom od najvećih problema sa kojim su suočeni, privrednici su istakli da je potrebno podići kapacitete inspekcija i sudova i mnogo više se baviti nadzorom neregistrovanog poslovanja kako bi borba protiv sive ekonomije dala željene rezultate. Poseban problem, ne samo za privredu već i za državu, predstavlja siva ekonomija kod akciznih proizvoda, jer direktno utiče na smanjenje budžetskih prihoda.