PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 5. Jun 2017. | 14:58
Konstituisani parlamenti privrednika u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu

U Privrednoj komori Beograda, Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga u Novom Sadu i Regionalnoj privrednoj komori Srednjobanatskog upravnog okruga u Zrenjaninu, danas su održane konstitutivne sednice Parlamenta privrednika - najvišeg organa koji ima ključnu ulogu u svim aktivnostima jedinstvenog komorskog sistema Srbije.
Parlament privrednika je najvažnije telo i temelj jedinstvenog komorskog sistema Srbije.  Od parlamenata i angažovanja privrednika zavisi koliko ćemo biti uspešni u unapređenju privrednog ambijenta, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na sednici u beogradskoj komori.
Predsednik PKS je podsetio da su izbori za parlamente privrednika  sprovedeni na nov način, na najširim demokratskim principima, u kome će svaki privrednik suštinski, zaista ostvariti svoje pravo da bira i da bude izabran, kao i da kreira komoru po meri privrede.  
Izabrano je 85 članova Parlamenta privrednika Privredne komore Beograda, 45 članova  Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga i 35 članova Regionalne privredne komore Srednjobanatskog upravnog okruga.
U okviru svojih nadležnosti, parlamenti privrednika posebno će se baviti razmatranjem uticaja propisa i mera ekonomske politike na poslovanje privrede regiona i dostavljati predloge i inicijative Skupštini i Upravnom odboru PKS za kvartalne analize propisa od značaja za privredu, kako bi stavovi privrednika ovog regiona bili na pravi način zastupljeni pred nadležnim državnim organima i institucijama.
Privrednici okupljeni u ove tri regionalne komore na današnjim sednicama diskutovali su o istoj temi – sivoj ekonomiji,  jednom od najvećih problema sa kojim su suočeni. Kako su istakli predstavnici poslovne zajednice, za uspešno poslovanje potrebna je država koja će manje koštati privredu. Suština smanjenja sive ekonomije je u povećanju isplativog legalnog poslovanja što se može ostvariti pre svega smanjenjem poreskog opterećenja privrede koja posluje po propisima Republike Srbije.