PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 2. Jun 2017. | 14:54
Konstituisan Parlament privrednika Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga

U Regionalnoj privrednoj komori Zlatiborskog upravnog okruga u Užicu danas je održana konstitutivna sednica Parlamenta privrednika, najvišeg organa koji ima ključnu ulogu u svim aktivnostima jedinstvenog komorskog sistema Srbije.
U upravo završenom izbornom postupku, u kome je izabrano 35 članova Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, svaki privrednik koji posluje na teritoriji ovog regiona imao je mogućnost da suštinski ostvari svoje pravo da bira i da bude izabran. Izbori su sprovedeni na najširim demokratskim principima, javnim pozivom za kandidovanje i potom za glasanje, a na konstitutivnoj sednici privrednici su iz svojih redova izabrali predstavnike u Skupštinu Privredne komore Srbije. Na ovaj način je obezbeđeno da privrednici upravljaju svojom asocijacijom i odlučuju o svim pitanjima vezanim za njen rad i funkcionisanje, rekla je Nermina Ljubović, zamenik generalnog sekretara PKS.
U okviru svojih nadležnosti, parlamenti privrednika posebno će se baviti razmatranjem uticaja propisa i mera ekonomske politike na poslovanje privrede regiona i dostavljati predloge i inicijative Skupštini i Upravnom odboru PKS za kvartalne analize propisa od značaja za privredu, kako bi stavovi privrednika ovog regiona bili na pravi način zastupljeni pred nadležnim državnim organima i institucijama.
Tema konstitutivne sednice bila je siva ekonomija koja je, po ocenama privrednika, jedan od najvećih problema i prepreka uspešnom poslovanju. Privrednici su posebno istakli da se propisi moraju podjednako primenjivati na sve bez izuzetaka i da se siva ekonomija ne može pravdati socijalnim elementima. Kako je istaknuto, ozbiljno stanje je posebno u oblasti saobraćaja i građevinarstva. Kako bi se postojeća situacija promenila potrebna je promena svesti svih aktera privrednog života i odgovorniji odnos privrede prema državi i države prema privredi, ocenili su privrednici.