PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 30. Decembar 2016. | 11:25
Jedinstveni komorski sistem

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, izjavio je da novi zakon o komorama, obavezno članstvo i jedinstveni komorski sistem koji funkcioniše od 1. januara 2017, privredi donose još veći uticaj na kreiranje regulatornog okvira i privrednog ambijenta, u čemu će značajnu ulogu imati regionalni parlamenti privrednika.
„Svaki privrednik ubuduće će moći da bude biran i da bira članove regionalnih parlamenata, koji će učestvovati u zakonodavnom procesu, predlagati donošenje novih ili izmene postojećih propisa. Privredna komora Srbije će zastupati ušaglašeni stav cele privrede, biće organizacija svih privrednika i preduzetnika, a ne klub velikih ni malih, jedne ili druge industrije“, objasnio je Čadež u intervjuu Tanjugu.
Suština rada Komore je, kako naglašava, zaštita interesa privrede.
„Posebno je važno što je Komora dobila zakonsko pravo da daje mišljenje na predloge zakona i drugih propisa, mera, politika strategija koje vlada donosi ili upućuje parlamentu, a koji se tiču privrede“, ističe Čadež
Podseća i da je zakonom ustanovljena obaveza Komore da izdaje kvartalne analize primene propisa u praksi i dostavlja ih vladi da bi se pratili efekte propisa na privredu. Istovremeno, PKS je sa većinom ministarstava, kaže, formirala radne grupe da bi zajedno analizirali inicijative i rešavali probleme privrednika.
„To je od suštinskog značaja za budućnost dijaloga svake vlade i privrede kako bismo imali što bolji privredni ambijent i kvalitetnije zakone koje privrednici svakodnevno žive“, ocenjuje Čadež navodeći da je PKS u prethodnom periodu učestvovala u više od 60 radnih grupa resornih ministarstva za donošenje novih i izmene postoječih zakona i drugih propisa.
Zakonsko članstvo, objedinjavanje resursa komorskog sistema i jačanje kapaciteta PKS, omoćilo je unapređenje postojećih, razvoj novih servisa i veču podršku privredi u rešavanju svakodnevnih problema i jačanju sposobnosti da više proizvodi i izvozi, kaže Čadež.
Posebnu pažnju, ukazao je Čadež, PKS pridaje digitalizaciji svojih usluga.
"Od septembra je čak 18 servisa - dokumenata potrebnih privredi u svakodnevnom poslovanju podignuto na elektronski nivo, tako da privrednici iz cele Srbije po sertifikate ili potvrde, uglavnom vezane za uvozno izvozne poslove, više ne moraju da dolaze u Beograd, već mogu da ih dobiju iz svojih kancelarija, posredstvom portala E-usluge", objašnjava predsednik PKS.
Jedan od prioritetnih aktivnosti PKS i u narednoj godini, najavljuje Čadež biće podrška internacionalizaciji privrede. Dodaje da je samo u ovoj godini u zemlji i inostranstvu, organizovano više od 100 događaja čiji je cilj bio promocija izvoza i povezivanje naših kompanija sa stranim firmama - potencijalnim investitorima i kupcima naših proizvoda.
"Brojke dovoljno govore šta je već funkcionalni sistem komore doneo doneo privredi. Na 40 velikih bilateralnih foruma održano je gotovo 6.000 B2B sastanaka. Komora je ove godine organizovala i podržala nastup 125 kompanija na osam velikih sajmova u Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj, Holandiji, Albaniji... Već tokom ovih sajamskih manifestacija 29 kompanija sklopilo je ugovore vredne više od 50 miliona evra i dogovorile su još veće poslove", napominje predsednik PKS
Cadež posebno izdvaja Dane dobavljača, uslugu po kojoj je PKS postala prepoznatljiva.
"U proteklih godinu i po dana organizovali smo manifestacije Dani dobavljača, na kojima je domaćim kompanijama omogućeno da razgovaraju, povezuju se i dođu do konkretnih poslova sa velikim međunarodnim kompanijama poput Simensa, IKEA, Boinga, Metro-a, Eberšpehera, Cumtobel grupe..., kazao je predsednik PKS.
Jedan od najvažnijih zadataka PKS je, kako ističe, da što više domaćih kompanija uđe u velike sisteme i postane deo njihovih dobavljačkih lanaca.
"U narednoj godini nam predstoji stvaranje još efikasnije i fleksibilnije organizacije, koja će biti manja, jeftinija, koja će privrednicima, za jednu članarinu, dosta nižu od dosadašnje, pružati više, kvalitetnije i bolje usluge u jedinstvenom sistemu na teritoriji cele zemlje", podvukao je Čadež.
Govoreći o investicijama u srpsku privredu, predsednik Komore ističe da vrlo brzo očekuje nekoliko novih velikih investicija u poljoprivredu i elektronsku industriju.
Podseća da ćemo ove (2016.) godine, kada je reč o stranim direktnim ulaganjima, kako se očekuje, dostići i verovatno za nekoliko desetina miliona evra premašiti rezultat iz prethodne godine kada smo privukli 1,8 milijardi evra.
To govori o stabilnom prilivu, sa tendencijom rasta broja završenih i početih investicionih projekata, rekao je Čadež i izrazio očekivanja da čemo 2017. imati još veči priliv stranih investicija.
Prema njegovim rečima, međunarodna poslovna zajednica Srbiju sve više prepoznaje kao veoma dobru investicionu destinaciju.