PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 16. Septembar 2016. | 14:34
Jedinstvena komora – bolje pozicioniranje privrednika prema državi

Postavili smo temelje jake asocijacije - sistema koji će biti ozbiljan partner državi u donošenju mera ekonomske politike i kvalitetan servis i logistička podrška privrednicima, rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, na sednici RPK Užice, koja je danas pristupila jedinstvenom sistemu PKS.
Skupština Regionalne privredne komore Užice donela je odluku o pristupanju jedinstvenom komorskom sistemu koji će početi da funkcioniše od prvog januara naredne godine.
Sednici skupštine užičke komore prisustvovao je Miroslav Miletić, potpredsednik PKS, Predrag Petrović, generalni sekretar PKS i Nermina Ljubović, zamenik generalnog sekretara. Potpredsednik Miletić naglasio je da je donošenjem Zakona o privrednim komorama, uz podršku privrede i privrednika, stvorena osnova za izgradnju sistema koji će biti jak zastupnik i zaštitnik interesa privrede, moderan i visoko profesionalan servis, a znatno manje opterećenje za privredu. Kako je objasnio Miletić, novim Zakonom usvojen je zahtev privrednika da  privreda bude aktivno uključena u postupak donošenja zakona i mera ekonomske politike, predviđeno je osnivanje centara spoljne trgovine, radi zastupanja ekonomskih interesa i promocije privrede u inostranstvu, pokrenuta je inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja u školski sistem Srbije.
 „Jedinstveni komorski sistem omogućiće da sva javna ovlašćenja obavljamo preko regionalnih privrednih komora, na lokalu, gde je to za privrednike najracionalnije i najpovoljnije, uvedeni su elektronski servisi. Sve usluge biće standardizovane i u celoj Srbiji pružaće se na isti način, po identičnom postupku i na istim nivou kvaliteta“, zaključio je potpredsednik PKS.
Vršilac dužnosti predsednika RPK Užice Rade Ljubojević u završnoj reči istakao je da će jedinstveni sistem biti onoliko jak  i uspešan koliko budu proaktivni privrednici.
Odluku o pristupanju jedinstvenom komorskom sistemu PKS do sada su donele RPK Novi Sad, komore Beograda, Kragujevca, Kruševca i Leskovca, Niša, kao i Sremska komora.