PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 6. Septembar 2016. | 16:21
Manji trošak i veći uticaj privrednika

Deo jedinstvenog komorskog sistema Srbije ubuduće će biti i Privredna komora Beograda, odlučili su jednoglasno članovi Skupštine gradske komore, donošenjem odluke o pripajanju Privrednoj komori Srbije.

„Jedinstveni komorski sistem obezbediće, pre svega, veći uticaj privrede na izgradnju podsticajnijeg  ambijenta za poslovanje, kreiranje regulatornog okvira i mera ekonomske politike, kroz učešće privrednika u radu svojih parlamenta, udruženja i grupacija, ali i njihov doprinos kvartalnim analizama  primene propisa bitnih za privređivanje. Istovremeno, novim zakonom, koji je postavio osnove nove organizacije komorskog sistema, prvi put je omogućena suštinska decentralizacija – spuštanjem komorskih usluga i javnih ovlašćenja iz Privredne komore Srbije u regionalne i privrednu komoru Beograda. Time se komorski servisi približavaju privrednicima, a komore na terenu dobijaju veća ovlašćenja i odgovornost da privredi pruže što bolju uslugu i što efikasniju podršku u svim fazama - od osnivanja preko rasta do razvoja, rekao je Milan Vranić, generalni menadžer Privredne komore Srbije.

Ulazak Privredne komore Beograda u jedinstveni moderan komorski sistem, po Vraniću, utoliko je značajniji kada se ima u vidu veliko učešće beogradske u privredi Srbije i njen uticaj  na ukupne rezultate poslovanja: oko 120.000 kompanija  i preduzetnika, koji posluju u Beogradu, stvaraju  gotovo 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, ostvaruju više od petine srpskog izvoza i u njima radi gotovo četvrtina svih zaposlenih u srpskoj privredi.

Među prvima ulazimo u novi sistem, kako bismo mogli da radimo na sebi i učestvujemo u daljem kreiranju komorskog sistema Srbije, sa ciljem da budemo najbolji deo tog sistema, istakao je Milivoje  Miletić, predsednik Privredne komore Beograda. Integracija 19 do sada nezavisnih privrednih komora u jedinstven, funkcionalan i racionalan sistem sa jasnom podelom posla, istakao je Miletić za privrednike Srbije i Beograda,  značiće manji trošak i veći doprinos privređivanju.