PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 31. Avgust 2016. | 15:12
Brze usluge PKS i za „Brzog Trčka“

„Brzi Trčko“, agencija za kućnu dostavu koju su danas, uz pomoć nedavno osnovanog Centra malog biznisa PKS u Kragujevcu, registrovala dvojica 19-godišnjih mladića Marko Glišović i Stefan Stevanović – najočigledniji je primer šta srpskim privrednicima i budućim preduzetnicima donosi jedinstveni komorski sistem.

To je izjavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije u Kragujevcu, nakon  odluke regionalne privredne komore da uđe u jedinstveni komorski sistem i pozvao kragujevačke male i velike kompanije koje već posluju da pomognu i onima koji tek počinju - kako bi brže stali na noge i postali im pravi, pouzdani partneri.

„Jedna od najvažnijih uloga komore je upravo u tome da pomognemo onima koji rade da savladaju svakodnevne probleme, da zajedno sa njima utičemo da se otklone prepeke i stvore što podsticajniji uslovi za poslovanje, da podržimo dobre preduzetničke ideje i početnike u biznisu da rastu i da se razvijaju. I da ih umrežavamo međusobno, ali i sa partnerima i investitorima iz inostranstva.

Po rečima Čadeža najveći napredak od donošenja novog zakona o komorskom sistemu postignut je  u unapređenju svakodnevne komunikacije i dijaloga sa vladom i državnim institucijama u rešavanju problema sa kojima se privrednici suočavaju. Jer ni jedan zakon koji se tiče privrede u Srbiji više ne može biti donet bez mišljenja privrednika.

„Sledeći  krupan korak na kome sada radimo integracijom regionalnih komora u jedinstveni sistem, jeste da sve usluge i javna ovlašćenja spustimo u regionalne komore koje će postati prva vrata za privrednike. Umesto da dolaze u Beograd po neki dokument poslove će završavati u regionalnoj komori ili iz svoje kancelarije elektronskim putem“, objasnio je Čadež i najavio da će za nedelju dana Privredna komora Srbije privrednicima i preduzetnicima omogućiti oko 20 elektronskih servisa u sklopu projekta digitalizacije svojih usluga i digitalizacije privrede Srbije.

Čadež je najavio radikalno smanjenje članarine, o čijem će konačnom iznosu odlučiti privrednici.

PKS i RPK Kragujevac i pre formalne odluke o pripajanju, u proteklih godinu dana već su radile na zajedničkim projektima, kao što je prvi Centar malog biznisa, podrška privrednicima da uspešnije proizvode i izvoze, a sarađivalo se i u rešavanju problema privrednika.  

Predsednik RPK Kragujevac Predrag Lučić naglasio je značaj i prednosti jedinstvenog  komorskog sistema za privrednike Šumadije, kao i da će RPK Kragujevac, zahvaljujući  pripajanju jedinstvenom komorskom sistemu, sada moći privrednicima Šumadije da ponudi mnogo veći broj usluga koje do sada nije bila u mogućnosti da ponudi, iz kadrovskih i drugih razloga.

Direktor Zastave Impro  Branko Veljović kaže da je za privrednike jedinstven komorski sistem značajan zbog dobijanja operativnije, brže i efikasnije komore. "Ne živimo u nadi nego znamo da je predviđeno da ćemo sva ona dokumenta koja su nekad bila diskreciono pravo republičke komore - saglasnost na uvoz, davanje potvrda, moći da uzimamo u Kragujevcu bez odlaska u Beograd", rekao je on.