PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 15. Jun 2016. | 16:18
Nova komora – moćan glas privrednika

Nova organizacija Privredne komore Srbije, koju je na današnjoj sednici usvojila skupština nacionalne poslovne asocijacije, potvrdiće nastojanja da Komora bude efikasan servis privrede, moćan glas privrednika i zastupnik interesa kompanija pred nadležnim institucijama u zemlji i inostranstvu, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.
„Danas je veliki dan za PKS i srpsku privredu. Izabrali smo 13 novih članova UO, najznačajnije kompanije, najveći deo srpske privrede, koji najviše zapošljava i izvozi. Izbor novih članova doprineće, ne samo modernizaciji komorskog sistema i jačanju PKS, već i boljem zastupanju privrede u predstojećim procesima, kao što su pristupni pregovori sa EU“, objasnio je Čadež.
 
Za nove članove UO PKS izabrani su: Udo Ajhlinger (Simens), Branko Milutinović (Nordeus), Željko Vujinović (Majkrosoft), Ronald Zeliger (Hemofarm), Miodrag Kostić (MK Grup), Andrej Jovanović (Moji brendovi), Džon Kiricis (Delez Srbija), Dimitrije Knjeginjić (Lafarž beočinska fabrika cementa), Predrag Ćulibrk (Telekom), Nebojša Šaponjić (Nelt), Vladimir Milovanović (Energoprojekt holding), Dejan Radenković (Kosmet prevoz), Milun Todorović (AutoČačak).
 
Sednici skupštine PKS prisustvovao je ministar privrede Željko Sertić, koji je naglasio da će nova vlada nastaviti reforme na unapređenju ekonomskog ambijenta i pozvao privrednike da, okupljeni u komorski sistem, aktivno učestvuju u tim procesima. „Treba nam jaka, sposobna, efikasna i snažna PKS - stožer koji okuplja sve učesnike privrednog života Srbije. PKS nije samo hroničar problema privrede nego aktivni inicijator promena“, poruka je ministra Sertića. Novi članovi UO PKS, po oceni Sertića, znanjem, iskustvom i autoritetom doneće novu energiju i doprineti unapređenju aktivnosti nacionalne asocijacije.
 
Skupština PKS, na današnjoj sednici, razmatrala je makroekonomske pokazatelje i privredna kretanja u Srbiji. Kako je istaknuto, privredna aktivnost u Srbiji je u porastu, a međugodišnji rast BDP u prvom kvartalu bio je 3,6 odsto. Nemanja Šormaz iz Centra za visoke ekonomske studije, ocenio je da je taj rast zasnovan na zdravoj osnovi – izvozu i investicijama, napretku sektora građevinarstva i prerađivačke industrije. Industrijska proizvodnja veća je za 9,9 odsto, zaposlenost za 2,7 odsto, izvoz za 11,9 odsto. Cene su u aprilu 2016, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, ostale praktično nepromenjene, dok je spoljnotrgovinski deficit u prva četiri meseca značajno smanjen, za 19 odsto.