PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 24. Decembar 2015. | 15:44
Snažna podrška privrede modernizaciji komorskog sistema

Modernizovan komorski sistem Srbije biće efikasan servis i zastupnik interesa privrede, kako malih tako i velikih kompanija, koji će im omogućiti da se međusobno povezuju kroz sistem dobavljača, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS prilikom posete kompaniji Alfa -Plam u Vranju.

Ističući da je predstavnicima komore mesto na terenu, u fabrikama i sa privrednicima, a ne na panelima i konferencijama, predsednik PKS je naglasio da je cilj da se u direktnim kontaktima sa predstavnicima preduzeća  prepoznaju potrebe i u skladu s tim, zaštite njihovi interesi. U dijalogu sa Vladom Srbije, međunarodnim institucijama i u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom, trudićemo se da nađemo efikasna rešenja za naše kompanije, ukazao je Čadež.

Komora je tu da poveća broj domaćih dobavljača, da umreži mala i srednja preduzeća sa velikim  kompanijama, kao što su Alfa Plam, Pionir ili Hisar. Modernizovana komora biće velika podrška kompanijama da povećaju plasman na inostranim tržištima, rekao je Čadež i podsetio da se proces modernizacije sprovodi po uzoru na prilagođeni austrijski model. Uspostavljen je funkcionalan, ne veliki, moderan servis koji će ravnomerno zastupati privrede svih regiona i omogućiti da privrednici direktno utiču na  strateške odluke, objasnio je Čadež.

Podršku modernizaciji i uspostavljanju jedinstvenog komorskog sistema Srbije dao je predsednik Alko grupe Miroljub Aleksić u okviru koje posluje kompanija Alfa Plam - jedan od pet najvećih proizvođača grejnih tela na svetu i vodeći srpski izvoznik. “Investicijama u mašine, tehnologiju i zapošljavanje mladih ljudi uspeli smo da preporodimo fabriku o čemu govori broj razvijenih novih proizvoda“, izjavio je Miroljub Aleksić.

„Nama kao najvećem proizvođaču grejnih tela u Srbiji, i među najvećim proizvođačima istih u Evropi, izuzetno je bitno da imamo dobar dijalog sa našom privrednom komorom kao najboljim ambasadorom svih privrednika”, rekao je  Goran Kostić, generalni direktor Alfa Plam a.d Vranje. U potpunosti podržavamo novi zakon o privrednim komorama koji će nam omogućiti lakši i brži dijalog sa Vladom, koji će efikasnije zastupati interese svih privrednih subjekata, istakao je Kostić.   

Kompaniju Alfa-Plam koja zapošljava oko 900 radnika, osim predsednika PKS posetili su i Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede, Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova i načelnik Pčinjskog okruga Slaviša Bulatović.

Alko Grupa, već nekoliko godina sinonim je za uspešno i stabilno poslovanje u nekoliko privrednih segmenata – proizvodnja, trgovina, turizam, projektovanje, gradnja i izdavaštvo. Sve firme Alko grupe  posluju uspešno i zapošljavaju više od 2.500 radnika, obezbeđuju sigurnost za 33.000 porodica. Grupa je u protekloj deceniji investirala u gradnju i u proizvodne linije  više od 250 miliona evra, a među 30 najvećih brendova u Srbiji, čak četiri pripadaju firmama iz ove grupe. Ostvaruje izvoz vredan 90 miliona evra, a ima mrežu od 2.000 dobavljača.