PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 2. Septembar 2015. | 15:47
Privrednici Srbije i Češke za intenzivniju saradnju

Energetika, rudarstvo, proizvodnja transportnih sredstava i saradnja malih i srednjih preduzeća – oblasti u kojima će se razvijati ekonomska saradnja Srbije i Češke
Privredna komora Srbije organizovala je u saradnji sa privrednim komorama Vojvodine i Češke Okrugli sto Srbija – Češka, na kojem su se privrednicima dve zemlje obratili i premijeri Srbije i Češke, Aleksandar Vučić i Bohuslav Sobotka.
Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je obim trgovinske razmene dve zemlje 613,5 miliona evra i da očekuje da će broj investicija biti još veći u narednom periodu.
 
„Srbija je po visini deficita među prvih deset zemalja EU, ispod nivoa Mastrihta, što ukazuje na siguran ambijent ulaganja u našu zemlju. Beležimo veliki rast industrijske proizvodnje. Ukupan industrijski rast u prvih šest meseci bio je veći 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, istakao je premijer Srbije.
 
Predstavnicima  čeških i srpskih kompanija obratili su se i predsednici privrednih komora Srbije i Češke, Marko Čadež  i Vladimir Dlouhu.
 
Predsednik PKS Marko Čadež ocenio je da je važno što na skupu učestvuju reprezentativne češke i srpske kompanije iz raznih oblasti privređivanja. Kako je rekao, skup je značajan jer su na njemu prisutni i predstavnici institucija za podršku izvozu koji su zainteresovani da sarađuju sa firmama iz Srbije. Čadež je naglasio da je dosadašnji nivo saradnje rezultat kontinuiranog političkog i ekonomskog dijaloga, ali i da je potencijal za unapređenje saradnje mnogo veći.
 
„Prošlogodišnja robna razmena premašila je 600 miliona evra. Za to je zaslužno oko tridesetak preduzeća koja realizuju gotovo 90 odsto izvoza iz Srbije, odnosno oko 60 odsto uvoza iz Češke.  Da bi bilo više kompanija koje međusobno posluju, Češka je Srbiju u novoj izvoznoj strategiji svrstala na listu 12 prioritetnih zemalja za širenje trgovine i ulaganja. Kako sve veći broj srpskih kompanija zadovoljava međunarodne standarde, to znači da će i lakše doći do čeških kupaca“, rekao je predsednik PKS.
 
Posle zvaničnog obraćanja, potpisan je i Sporazum o saradnji između nacionalne asocijacije klastera Češke i kuće klastera kao nacionalne platforme klastera u Srbiji.
 
Okruglom stolu u Petrovradinskoj tvrđavi prisustvovali su i ministar privrede Željko Sertić, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković, ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, kao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.