PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 26. Jun 2015. | 14:25
Moderna komora za savremenu privredu

Da bi PKS pomogla regionalnim komorama i privrednicima da zajednički nastupe u zaštiti svojih interesa i stvaranju boljeg privrednog ambijenta, neophodno je prikupljanje informacija na terenu, izjavio je u RPK Valjevo Marko Čadež, predsednik PKS
Jedinstven komorski sistem Srbije intenziviraće zajedničke aktivnosti Privredne komore Srbije i regionalnih komora, uspostaviti funkcionalnu podelu posla i efikasnije zastupati interese celokupne srpske privrede, ukazao je Čadež. Zbog toga je bitno da se napravi jedinstven komorski sistem sa jedinstvenom članarinom. Predsednik Regionalne privredne komore Valjevo Zoran Marković, rekao je da su predstavnici PKS imali konkretne i konstruktivne razgovore sa menadžmentom kompanije "Austroterm", kao i firme “Gorenje – aparati za domaćinstva“, u kojoj će od 1. jula biti angažovano 130 novih radnika.
 
PKS ima veliki interes da češće bude u dijalogu sa kompanijom kao što je Gorenje, rekao je Marko Čadež, podsetivši da petinu izvoza tog regiona čine proizvodi Gorenja. Predsednik PKS je rekao da je prisutna I netržišna utakmica, jer neke kompanije kao što je Gorenje plaćaju sve obaveze, a druge nalaze načine da ih izbegavaju. On je sa direktorom Gorenja u Valjevu Mirkom Mežom razgovarao i o boljoj saradnji sa Železnicama Srbije i prodaji proizvoda Gorenja na Kosovu i Metohiji. Marko Čadež je rekao i da je plan da udeo domaćih dobavljača u proizvodima koji se ugrađuju u aparate bude povećan sa 30 na 40 odsto u narednih godinu dana. Mirko Meža je je napomenuo da PKS pomaže Gorenju i u rešavanju problema sertifikacije proizvoda i uvoznih mašina.
 
Direktor prodaje Austroterma, koja je grinfild investicija, Milan Šešelj naveo je da je privrednicima potrebna velika pomoć komore u lobiranju za donošenje zakona koji su privredi potrebni. Konkretno, za tu firmu je bitno regulisanje pitanja termoizolacije, jer je ušteda energije važna i za državu i za privredu.