PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 19. Jun 2015. | 15:24
Privredna komora postaće pravi servis za preduzeća

Cilj modernizacije komorskog sistema jeste da postane efikasan servis za preduzeća, da firmama pronalazi nove partnere, povezuje ih sa tržištima i otvara nove mogućnosti. Onima kojima nisu dostigli nivo konkuretnosti, komore treba da omoguće alate za rad, rekao je Čadež
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je u Kraljevu sa privrednicima Raškog i Moravičkog okruga, članovima skupštine Regionalne privredne komore Kraljevo, predstavnicima lokalne samouprave i institucija okruga o stanju u privredi i modernizaciji komorskog sistema. Čadež je sa saradnicima posetio kompanije „Gir” u Kraljevu i „Unipromet” u Čačku.
 
Marko Čadež je prilikom obilaska fabrike nameštaja „GIR“ iz Kraljeva rekao da je ta firma jedna uspešna priča, o čemu govore i same brojke. Imaju dobro inostrano tržište nameštaja, jake i stabilne kupce, a samo u prošloj godini zaposlili su oko 70 radnika. To je najbolji primer šta znači izvozno orijentisana firma, koliko vam je dobar proizvod i koliko ste konkurentni na inostranom tržištu“, rekao je predsednik PKS. Čadež je rekao da PKS želi da postane servis za privredu koja je izvozno orijentisana. „Tražićemo dijalog sa vladom koji bi se odnosio na inspekcijski nadzor ilegalnih sirovina, koji jeste problem za fabrike kao što je recimo „GIR“, rekao je Čadež.
 

„Posete kompanijama i regionima i dijalog sa privrednicima o tome kakvu komoru i koje usluge žele, važni su da bismo prepoznali šta je našim kompanijama potrebno da bi bile konkurentnije na novim tržištima", rekao je Čadež. Sa druge strane,  komora treba da preporuči državi na koji način može da podrži asocijacije privrede kako bi bile prava podrška firmama,  kroz uključivanje u izradu regulative, edukaciju i zaštitu interesa.  

Bojan Radović, zamenik direktora GIR-a, naveo je da fabrika nameštaja „GIR“ postoji još od 1999. godine, sa sedištem u Kraljevu, a od 2001. godine posluje isključivo sa firmama iz Belgije i Holandije.„Tada smo počeli sa dvadesetak radnika, a  danas imamo 320 radnika. Imamo u planu da proširimo kapacitete, a to znači i zapošljavanje novih radnika“, rekao je Radović.
 

Predsednik PKS posetio je i preduzeće „UNIPROMET“ u Čačku koje se pretežno bavi proizvodnjom i ugradnjom čeličnih zaštitnih ograda za puteve i izvozi oko 60 procenata svoje proizvodnje na evropsko i svetsko tržište. On je konstatovao da je okosnica izvoznog potencijala preduzeća činjenica da poseduje sve standarde za inostrana tržišta. Mi ne možemo da dopustimo da naše preduzeće koje poseduje standarde, izvozi na tržište Nemačke i jeftinije je od konkurencije i da je na nekoj javnoj nabavci povoljnije od konkurencije, a da ne dobije tu javnu nabavku, već da se roba uveze, poručio je Čadež.

Zoran Bojović, generalni direktor kompanije Unipromet rekao je da oni kao kompanija ne traže ništa više nego poslovni ambijent kao u EU.