PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 12. Jun 2015. | 16:15
Srpske firme uspešne u prvom krugu sa Dženeral elektrikom

Oko 30 domaćih kompanija, koje su se prijavile da budu dobavljači Dženeral elektrika, prošlo je kvalifikacije i nastaviće razgovore sa tom američkom kompanijom, izjavio je u Zaječaru predsednik PKS, Marko Čadež
Predsednik Privredne komore Srbije naglasio je da je taj rezultat odlična vest za srpsku privredu i pokazatelj šta modernizacija komorskog sistema ubuduće treba da donese.
 
Čadež je ukazao da će naša privreda biti konkurentnija samo ako sarađuje sa stranim kompanijama, ako radi za njih i sa njima, ukoliko dobija nove tehnologije i unapređuje konkurentnost i produktivnost.
 
Kada je reč o Zaječarskom regionu, predsednik PKS naveo je da on u ukupnom izvozu Srbije učestvuje sa oko tri odsto, iako je ekonomski potencijal tog kraja mnogo veći. „Nalazimo se u regionu koji najviše izvozi sirovine, a videli smo da tamo gde postoje strani investitori i dobar menadžment, ima mnogo prostora za izvoz kućnih aparata, bele tehnike, odeće i obuće“, naglasio je Čadež.
 
Komorski sistem kakav je do sada postojao, nije mogao da bude efikasan servis privredi zbog čega je prošle jeseni započeo proces modernizacije, čiji je osnovni cilj  privlačenje stranih investitora i njihovog povezivanja sa domaćom privredom. Zadatak modernizacije jeste i stvaranje uslova da domaći proizvođači izađu na strana tržišta, tako što će im biti pronađeni kooperanti.
 
U obilasku ovog regiona predsednik PKS  posetio je pivaru-Hajneken i fabriku poljoprivrednih mašina Agromehanika iz Boljevca.  Direktor Regionalne privredne komore Zaječar Dejan Tošić, izjavio je da je ovo prva poseta zaječarskoj komori bilo kog predsednika PKS, od osnivanja, davne 1962. godine. On je rekao da će ta regionalna komora razmotriti na koje načine može da pomogne Zaječarskoj pivari i preduzeću Agromehanika iz Boljevca.
 
Direktor Zaječarske pivare-Hajneken Dejan Vatović, ocenio je da je ta poseta veoma značajna zbog činjenice da ove godine ta kompanija obeležava 120 godina postojanja. „ Niz godina pivara je pokretač  privrednog razvoja grada i regiona“, rekao je Vatović i dodao da je poslednjih sedam godina, koliko pivara posluje u okviru Hajneken grupe, u tu fabriku uloženo 14 miliona evra.