PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 5. Jun 2015. | 13:26
Blagi rast upotrebe platnih kartica

Najbrojnije su debitne sa 82,6 odsto, kreditne čine 15,4 odsto ukupno izdatih, dok biznis kartica u Srbiji ima tek dva odsto. Plaćanje preko interneta u 2014. povećano za 170 odsto, istaknuto u PKS, na tradicionalnom junskom savetovanju „Platne kartice 2015“
U Srbiji je 2014. izdato 6,3 miliona platnih kartica, što pokazuje blagi rast u protekle dve godine, ali je aktivno u upotrebi tek svaka druga. Od ukupno izdatih, najbrojnije su debitne sa 82,6 odsto, učešće kreditnih kartica iznosi 15,4 odsto, dok je biznis kartica u Srbiji tek dva odsto, rekla je Branislava Žunjić, sekretar Udruženja za bankarstvo, osiguranje i druge finansijske institucije Privredne komore Srbije (PKS).
 
Od početka krize 2008, broj kreditnih kartica smanjen je za oko devet odsto. Uzlet je primećen, kada je reč o plaćanju preko interneta, pa je u 2014. zabeleženo povećanje od čak 170 odsto. Rast je primetan i po broju i obimu transakcija, istakla je Žunjić u PKS na otvaranju stručnog savetovanja „Platne kartice 2015“.
 
Ukupan broj transakcija internet platnim karticama u  Srbiji u 2014. godini  iznosio je 503.687, a izvan zemlje  1.512.758, što je više  za četiri procenta. Ostvareni promet  plaćanja robe i usluga na Internetu –  platnim karticama u Srbiji dostigao je 2,4 milijarde dinara, a u inostranstvu 8,5 milijardi dinara, što je 1,4 milijardu dinara više nego godinu pre. Broj transakcija i promet internet platnim karticama u 2014. godini  u inostranstvu veći je tri  puta  u odnosu na transakcije i promet u Srbiji, objasnila je Žunjić.
 
Na tržištu su najzastupljenije Visa International kartica sa tri miliona izdatih platnih kartica i nacionalna DinaCard kartica sa  2,3 miliona platnih kartica. DinaCard karticu izdaje 25 od 30 banaka koje posluju na našem tržištu, dok DinaCard sistem čine 27 banaka, osam procesorskih kompanija i dva personalizatora. Zahvaljujući ugovoru koji su potpisali Narodna banka Srbije (NBS) i  kompanija Discover Financial Services od kraja 2010. godine  DinaCard   se prihvata i u inostranstvu.
 
Međunarodno važeće kartice, pored Visa kartice, koje  izdaju banke i nebankarske organizacije u Srbiji su: MasterCard Worldwide (Maestro), Diners Club i American Expres (Amex).
 
U Srbiji je krajem prošle godine bilo 64.142 POS terminala na kojima se može platiti karticom, oko 4.000 više nego 2013. Ukupan broj transakcija karticama na bankomatima i prodajnim mestima na POS terminalima u Srbiji u  2014. godini iznosio je 184,3 miliona, dok je ostvaren  promet  vredan  767,2 milijardi dinara. Na bankomatima je izvršeno 71,2 miliona  transakcija u vrednosti od  530,7 milijardi dinara, a na POS terminalima 113,2  miliona transakcija. Broj transakcija na POS terminalima u 2014. godini prevazilazi broj transakcija na bankomatima, ali po vrednosti promet ostvaren na bankomatima  dvostruko je veći u odnosu na promet na  POS  terminalima.
 
PKS je „karika koja povezuje sve učesnike u sistemu platnih kartica“, rekla je direktorka Nacionalnog centra za platne kartice NBS Jasmina Štambuk . „NBS sa svoje strane, kao regulator, nastoji da, na najkvalitetniji način, uspostavi detaljan i celovit pravni okvir za sve učesnike finansijskog sistema. Time bismo doprineli povećanju konkurencije u ovom segmentu, ali i stvaranju efikasnijih uslova za unapređenje, pored ostalog, i elektronske trgovine i bezgotovinskih plaćanja“, navela je Štambuk.
 
 

Na skupu u PKS predstavljeno je devet prezentacija, a glavne teme bile su razvoj i nove tehnologije, trendovi plaćanja u svetu i regionu, kao i nova domaća tehnološka rešenja. Predstavljen je i zanimljiv osvrt na dosadašnja savetovanja i aktivnosti Grupacije za razvoj platnih kartica.

Tradicionalno savetovanje koje se 13. put održava u PKS okupilo je izdavaoce platnih kartica, trgovce, proizvođače kartica i opreme, predstavnike NBS, MUP-a, tužilaštva, sudstva, Uprave za sprečavanje pranja novca. Organizator savetovanja je Grupacija za razvoj platnih kartica PKS sa namerom da promoviše razvoj kartičarstva i zajedničko delovanja učesnika u poslovanju sa platnim karticama.