PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 20. Maj 2015. | 15:36
Komora - jak, organizovan i jedinstven glas privrede

Zajedničko delovanje PKS i regionalnih privrednih komora ključ je modernizacije i izgradnje jedinstvenog komorskog sistema Srbije, rekao Marko Čadež, predsednik PKS u razgovoru sa privrednicima Srema
Usaglašavanje svih aktivnosti i zajedničko delovanje PKS i regionalnih privrednih komora ključ je modernizacije i izgradnje jedinstvenog komorskog sistema Srbije, koji će biti efikasan servis u funkciji razvoja i unapređenja kapaciteta srpske privrede, rekao je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS) u Staroj Pazovi gde je privrednicima, predstavnicima lokalne samouprave i institucija Sremskog okruga predstavio proces reformi komorskog sistema.
 
Zastupanje interesa privrede prema državi i međunarodnim institucijama, internacionalizacija – podrška kompanijama da izvoze i  povezuju se sa inostranim partnerima i edukacija - razvoj dualnog sistema obrazovanja prema potrebama privrede, tri su stuba modernizacije komorskog sistema, objasnio je predsednik PKS.
 
Komora treba da bude jak, organizovan i jedinstven glas privrede, da zajedno sa kompanijama, i u dijalogu sa predstavnicima državnih institucija i lokalnih samouprava radi na unapređenju privrednog i investicionog ambijenta, ističe Čadež.
 
Predsednik PKS je podsetio da je proces modernizacije, po uzoru na prilagođeni austrijski model organizacije komorskog sistema, počeo jesenas kada je formirana Radna grupa predstavnika PKS, regionalnih privrednih komora, Privredne komore Austrije, Delegacije nemačke privrede u Srbiji i GIZ-a.  Superviziju celog procesa rade naši timovi zajedno sa partnerima i mentorima iz Austrije i Nemačke. Do kraja godine, po rečima Čadeža, očekuju se konkretni rezultati. Modernizacija obuhvata dva paralelna procesa – izgradnju regulatornog okvira, donošenje i stupanje zakona na snagu i uspostavljanje jedinstvenog komorskog sistema, potpisivanjem sporazuma o saradnji PKS i regionalnih komora.
Predsednik PKS tokom radne posete Sremu obišao je kompanije IGB Automotive u Inđiji i Artinvest u Staroj Pazovi gde je sa menadžmentom tih firmi razmotrio mogućnosti saradnje i unapređenja poslovnog ambijenta. IGB Automotive, grinfild investicija nemačke grupacije Baurhin zapošljava oko 1.300 radnika, a vlasnik te grupacije Jozef Hilmer ističe da je investicija u Srbiji veoma uspešna i najavljuje nova ulaganja i proširivanje pogona, kao i posao za novih 500 radnika u naredne tri godine. Kompanija u Inđiji proizvodi grejače za automobilska sedišta i volane, klima sisteme i senzore za auto pojaseve, a 90 odsto radne snage su žene. Predsednik PKS nakon obilaska pogona ocenio je da je IGB Automotive jedna od najuspešnijih i najvažnijih investicija u domaćem sektoru proizvodnje delova i opreme za autoindustriju.
 
 Nakon posete staropazovačkom privrednom društvu Artinvest, koje nudi tržištu najkvalitetnije i najsavremenije proizvode za proizvodnju nameštaja, Čadež je istakao da PKS može dosta da pomogne privrednim preduzećima u njihovom poslovanju i nastupu na tržištu. S druge strane, za PKS su takođe značajne sugestije i predlozi koje dolaze iz kompanija, ukazao je predsednik PKS.
 
 U razgovoru sa sremskim privrednicima učestvovao je i predsednik Regionalne privredne komore Srem Đorđe Božić, koji je napomenuo da privrednici s velikom pažnjom očekuju novi zakon o komorama, čija bi primena trebalo da počne već naredne godine. Privrednici Srema ocenili su da će modernizacija i reorganizacija komorskog sistema Srbije po uzoru na komore razvijenih zemalja, na principima efikasnosti, racionalizacije i funkcionalne podele posla, doprineti kreiranju boljeg ekonomskog ambijenta i većem interesovanju stranih investitora.