PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 23. April 2015. | 16:18
Čadež: Srbija na dobrom putu

Predsednik PKS na sastanku u Briselu predstavio mapu puta modernizacije i uspostavljanja jedinstvenog komorskog sistema. Reforme koje se sprovode u Srbiji naišle na dobar prijem evropskih privrednika, rekao Čadež
Reforme koje se sprovode u Srbiji naišle su na dobar prijem evropskih privrednika, izjavio je u Briselu, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS). Čadež je učestvovao na sastanku Radne grupe evropskih komora osnovanih po javnom pravu u okviru Evropskog udruženja trgovinskih i industrijskih komora (EPLC). Predsedavajući skupa bio je Martin Vansleben, generalni direktor Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) u čijim je prostorijama održan sastanak ove Radne grupe.

„Naša delegacija je predstavila kolegama ono što je dosad urađeno na ekonomskim reformama, kao i na modernizaciji naše Privredne komore i mogu da kažem da smo naišli na značajnu podršku predsednika evropske PK, naročito Nemačke, Austrije i Francuske“, rekao je Čadež u izjavi za Tanjug. Kolegama u Briselu, predsednik PKS je predstavio mapu puta modernizacije i uspostavljanja jedinstvenog komorskog sistema Srbije. Plan konkretnih aktivnosti rezultat je zajedničkog rada sa predstavnicima privrednih komora iz cele Srbije. Članovi Radne grupe su i ekspertski timovi Privredne komore Austrije, Udruženja nemačkih industrijskih i trgovinskih komora DIHK i Organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj modernizacije je da Srbija, na svom putu ka EU, dobije komorski sistem koji će biti efikasan servis privredi i pouzdan oslonac za zastupanje njenih interesa u nacionalnim i međunarodnim okvirima. Jedinstven komorski sistem Srbije obezbediće jasnu funkcionalnu podelu posla i odgovornosti između nacionalne i regionalnih komora, uz zajedničke imenitelje kao što su jedinstvena politika, organizaciona struktura, paket standardizovanih usluga i jedinstven vizuelni identitet budućeg komorskog sistema, rekao je Čadež.

Sastanku u Briselu prisustvovali su Kristof Lajtl, predsednik Privredne komore Austrije, Andre Markon, predsednik Skupštine Trgovinske i industrijske komore Francuske, Vilo Eurlings, direktor Trgovinske komore Holandije, Miguel Garsija, generalni sekretar Trgovinske komore Španije, kao i visoki predstavnici privrednih komora Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Luksemburga, Crne Gore i Turske.

Na skupu je predočeno sa kakvim se važnim izazovima i strukturnim promenama suočavaju evropske komore osnovane po javnom pravu. Učesnici su predstavili presek razvoja u svakom od komorskih sistema i diskutovali na koji način mogu da se unaprede aktivnosti u okviru mreže EPLC - kako bilateralno tako i na nivou Radne grupe.

Predsednik PKS je najavio da će u Beču 16. juna biti održan sastanak predsednika privrednih komora iz regiona.