PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 9. April 2015. | 14:32
Zajedničkim aktivnostima do snažne ekonomije

Modernizacija komorskog sistema podrazumeva usaglašavanje svih aktivnosti i zajedničko delovanje PKS i regionalnih privrednih komora u zastupanju interesa srpske privrede, rekao Marko Čadež, predsednik PKS, u razgovoru sa privrednicima, predstavnicima lokalne samouprave i institucija Rasinskog okruga
Izgradnja jedinstvenog komorskog sistema Srbije koji će efikasno zastupati interese privrede prema državi i međunarodnim institucijama i pomoći kompanijama da bolje posluju i nalaze nova tržišta,  ključni je cilj modernizacije, rekao je u Kruševcu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS). To podrazumeva usaglašavanje svih aktivnosti i zajedničko delovanje PKS i regionalnih privrednih komora, istakao je Čadež u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac gde je privrednicima, predstavnicima lokalne samouprave i institucija  Rasinskog okruga predstavio proces modernizacije komorskog sistema i razgovarao o mogućnostima saradnje u narednom periodu.   
 
Predsednik PKS je podsetio da je proces modernizacije, po uzoru na prilagođeni austrijski model organizacije komorskog sistema, počeo jesenas kada je formirana Radna grupa predstavnika PKS, regionalnih privrednih komora, Privredne komore Austrije, Delegacije nemačke privrede u Srbiji i GIZ-a. Urađen je plan ili mapa puta koja definiše svaku aktivnost u procesu modernizacije, dinamiku i jasno utvrđene prioritete.
 
Do kraja godine očekuju se ozbiljni rezultati, istakao je Čadež i objasnio da modernizacija obuhvata dva paralelna procesa – izgradnju regulatornog okvira, donošenje i stupanje zakona na snagu i uspostavljanje jedinstvenog komorskog sistema, potpisivanjem sporazuma o saradnji PKS i regionalnih komora.
 
Efikasno zastupanje interesa privrede, javna ovlašćenja i usluge, kao i proces internacionalizacije – predstavljanje potencijala i povezivanje kompanija sa poslovnim partnerima u inostranstvu,  glavni su stubovi jedinstvenog komorskog sistema Srbije, objasnio je predsednik PKS. Podsetio je da je u proteklih nekoliko meseci već organizovano niz poslovnih foruma u državama EU, kao i bilateralni razgovori privrednika. 
 
Modernizacija, dodao je Čadež, jeste i preduslov za uvođenje dualnog obrazovanja prema potrebama privrede, kao i za maksimalnu podršku poslovnoj zajednici tokom procesa evropskih integracija.
 
Nakon razgovora sa privrednicima Rasinskog okruga, Čadež je tokom radne posete Kruševcu obišao Trajal korporaciju, Henkel i Duropak.