PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 7. April 2015. | 13:22
Vučić: Podrška vlade modernizaciji komorskog sistema Srbije

PKS je glavni partner Vladi Srbije u internacionalizaciji poslovanja srpske privrede i kreiranju ekonomskih mera. Bez saradnje teško bi mogli da dovedemo investitore, poručio je premijer. Od suštinske važnosti je timski rad na realizaciji reformi sa ciljem unapređenja produktivnosti i konkurentnosti ekonomije, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS
Vlada Srbije snažno podržava  modernizaciju komorskog sistema i Privrednu komoru Srbije (PKS) vidi kao glavnog partnera u internacionalizaciji poslovanja srpske privrede, institucionalnog zastupnika interesa privrednika i aktivnog učesnika u kreiranju ekonomskih mera, poručio je premijer Aleksandar Vučić u PKS na skupu „Kako da radimo zajedno“.
 
Zadovoljan sam što PKS sebi postavlja velike ciljeve jer samo tako može doći do boljih rezultata, rekao je Vučić. Premijer je pozitivno ocenio reformu komorskog sistema, istakavši da je dobro da 20 komora u Srbiji ubuduće rade jedinstveno, u interesu privrede. Zahvalio je  Privrednoj komori Austrije i njenom predsedniku Kristofu Lajtlu, Udruženju nemačkih privrednih komora i GIZ-u na doprinosu i podršci reformskim procesima.

Privredna komora je bitna karika između Vlade Srbije i privrede.

Veoma je važno kada zajedno nastupamo u inostranstvu i predstavljamo mogućnosti srpske privrede. Kada potencijalni investitori vide zajednički, a ne politički pristup vlade i komore u privlačenju ulaganja to daje rezultat, ukazao je premijer. Vučić očekuje da Komora podrži privrednike, da ih zastupa, edukuje i bude centar odakle će Vlada Srbije da oseti kako privreda „diše“.
 
Bez saradnje sa Komorom teško da bismo mogli da dovedemo investitore. Zahvaljujući naporima PKS, Turske ambasade, Vlade Srbije u Krupnju sutra dodeljujemo 120 rešenja o zaposlenju u tekstilnoj industriji. Biće još toliko radnih mesta, ako bude zainteresovane radne snage, najavio je Vučić. Premijer podseća da je Vlada Srbije od PKS dobila rešenje za 500 problema koje je iznelo bezmalo 1.200 privrednika.
 
Marko Čadež, predsednik PKS ukazao je da je od suštinske važnosti timski rad na realizaciji reformskih projekta koji stoje pred srpskom ekonomijom sa ciljem unapređenja produktivnosti i konkurentnosti privrede u celini i kompanija pojedinačno, proizvodnje, izvoza i podizanja kapaciteta za uključivanje u međunarodne  privredne tokove i evropske integracije.
 
Uloga komore je i da poveže sve zainteresovane aktere, da kroz dijalog i zajedničke aktivnosti uspešno prevaziđemo izazove sa kojima se suočavamo i stvorimo prijateljsko okruženje za poslovanje  investiranje. Naš zajednički uspeh meriće se poboljašnjem pozicije Srbije na međunarodnim rang listama koje vrednuju kvalitet poslovne klime i konkurentnost privrede, brojem investitora, obimom naše trgovinske razmene, prisustvom Srbije u svetu i sveta u Srbiji. Modernizacija komorskog sistema Srbije, doneće jačanje svih stubova našeg delovanja – od zastupanja privrede, preko podrške privredi i njene internacionalizacije do edukacije. Iz tog procesa izaći ćemo kao organizovaniji, sposobniji i pozdaniji partner i oslonac: i državni i domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici, o čemu će više govoriti moji saradnici, navodi Čadež.
 
Bojan Đurić, savetnik predsednika PKS govorio je o modernizaciji komorskog sistema iz ugla PKS  kao zastupnika interesa privrede pred državom. Kako je objasnio privreda, preko PKS, treba da igra veliku ulogu u donošenju zakonskih rešenja počev od nastanka ideje za donošenje nekog pravnog akta, preko kreiranja nacrta do nadgledanja sprovođenja zakona u praksi, kada stupe na snagu.
 
Nermina Ljubović, direktorka Sektora za privredni sistem PKS predstavila je servise Komore koji su na raspolaganju ne samo članovima PKS, već svim privrednim subjektima i stranim investitorima. PKS okuplja oko 120.000 privrednih društava i 215.000 preduzetnika iz svih delatnosti iz cele Srbije.  Njihove interese zastupa 16 udruženja i 128 grupacija PKS.
 
Portal Poslovanje, Biznis info servis, Baza investicionih projekta, edukacija, organizovanje poslovnih foruma i bilateralnih razgovora privrednika u zemlji i inostranstvu, učešće na sajmovima, sporazumno finansijsko restrukturisanje,  rešavanje sporova, samo su neke od usluga koje nudi PKS, objasnila je Ljubović.
 
Nikola Jovanović, vršilac dužnosti direktora SIEPA predstavio je novu uredbu Vlade Srbije o uslovima za podršku investitorima.
 
Skup u PKS okupio je više od 330 predstavnika države, diplomatsko-konzularnih predstavništava u Srbiji, međunarodnih organizacija i privrede – kompanija, komora i  drugih poslovnih asocijacija.
 
Snimak skupa možete pogledati OVDE