Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 1. April 2015. | 14:59
Vaga za stalno merenje meda

SMS vaga, nastala na osnovu domaće inovacije, koja služi za kontinuirano praćenje prinosa meda u košnici, predstavljena na sednici Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda
 
Srbija ima veliki prirodni potencijal za razvoj pčelarstva jer naša flora može da obezbedi proizvodnju od milion pčelinjih društava, istakli su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Udruženja za poljoprivredu PKS. Privredno pčelarstvo se sve više razvija, a postoje potencijali i da se ova najtradicionalnija grana poljoprivrede osavremeni. Da bi se napravio korak u tom pravcu, članovima Grupacije predstavljen je proizvod, nastao na osnovu domaće tehnološke inovacije,  SMS vaga koja omogućava pčelarima da prate dnevne prinose meda.
 
Vagu proizvodi kompanija Optikal doo iz Kruševca, na osnovu inovcije tima Hornetsi, koji čine Nikola Jovanović,  Aida Maslan i Peđa Koturanović. SMS vaga postavlja se ispod košnice, a očitavanje prinosa meda vrši se uz pomć ručnog displeja ili SMS poruke. Ova inovacija osvojila je drugo mesto na nacionalnom Takmičenju za najvbolju tehnološku invoaciju 2014, na kome je PKS jedan od partnera. Za unapređeni proizvod, kojim se dobijaju objedinjeni podaci i za polunastavak košnice, tim Hornetsi dobio je treću nagradu za inovacije na Beogradskom sajmu pčelarstva.
 
Vaga javlja i o iznenadnom gubitku težine meda u košnici, služi za zaštitu od krađe i predstavlja spoj tradicionalne metodologije  proizvodnje i savremene tehnologije, istakli su proizvođači SMS vage, koja je do sada našla kupce u 17 zemalja.
 
Spajajući inovatore i proizvođače sa potencijalnim korisnicima, u ovom slučaju pčelarima, PKS pruža  podršku mladim, inventivnim ljudima  da tržišno valorizuju svoje inovacije, istakla je  Danice Mićanović, koordinator  za komorski sistem Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju.
 
Pčelarstvo je i do sada dobijalo pomoć države za omasovljenje, a sada je potrebno podstaći razvoj privrednog pčelarstva.  Na osnovu Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, u 2015. godini za pčelarstvo je predviđeno 230 miliona dinara, a podsticaj po košnici iznosi 500 dinara. U Srbiji je 2014. bilo 677 000 košnica, što je za 24 odsto više nego 2009. godine, ali je proizvedeno 4383 tone meda, što je bezmalo 50 odsto manje nego 2009. Obvakav pad prouzrokovan je nepovoljnim klimatskim prilikama. Ipak, naš med je veoma dobrog kvaliteta, zbog čega se izvozi u više zemalja, pa je izvoz prošle godine vredeo 8.658.000 dolara. Najviše se izvozilo u Italiju, Norvešku i Nemačku.
 
Upravo zbog toga, članovi Grupacije predložili su da se pristupi izradi Nacionalne strategije razvoja privrednog pčelarstva, donese i sprovodi program privrednog pčelarstva. Takođ je predloženo da se subvencije isplaćuju po košnici za isporučene količine meda registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja imaju više od 10 košnica na teritoriji Srbije, kao i da se odobri regresiranje proizvodnje matica registrovanim centrima za proizvodnju matica.