PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 9. Februar 2015. | 15:49
Podrška ruske komore modernizaciji PKS

Predsednik PKS Marko Čadež, razgovarao u Moskvi sa Georgijem Petrovim, potpredsednikom Trgovinsko-industrijska komore RF, predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i Poslovnog saveta za saradnju dve zemlje
Trgovinsko-industrijska komora Ruske Federacije (TIK RF) podržava proces modernizacije i uspostavljanja jedinstvenog komorskog sistema Srbije koji će doprineti unapređenju efikasnosti Privredne komore Srbije (PKS), boljem povezivanju privrednika i jačanju ukupnih ekonomskih odnosa dve zemlje, ocenjeno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Georgija Petrova, potpredsednika ruske komore.
 
Na sastanku u TIK RF u Moskvi razmotrena je aktuelna makroekonomska situacija, bilateralna privredna saradnja Srbije i Rusije, kao i inicijative usmerene na unapređenje institucionalnih i aktivnosti poslovnih zajednica.
 
Jedna od aktivnosti PKS je podrška izvoznicima i predstavljanje potencijala srpske privrede na tradicionalnim tržištima, kao što su rusko i tržište EU, kao i na novim destinacijama. U avgustu 2014. u PKS je formiran Koordinacioni centar za podršku izvoznicima prehrambenih proizvoda u Rusiju sa ciljem kvalitetnog nastupa srpskih kompanija i povećanja izvoza na tom velikom i zahtevnom tržištu, rekao je Marko Čadež.
 
PKS u saradnji sa TIK RF radi i na unapređenju regionalne privredne saradnje, a u planu je intenziviranje saradnje sa ruskim oblastima i gradovima Sankt Petersburgom i Njižnjim Novgorodom, dodao je predsednik PKS. Čadež je ukazao na veliki značaj međukomorske ekspertske saradnje, prenošenja znanja i iskustva u oblasti međunarodne arbitraže, organizacije vebinara, kao i drugih vidova edukacije privrede.
 
PKS je najznačajniji partner ruskoj komori u Srbiji, ukazao je Georgij Petrov, potpredsednik TIK RF, podsetivši da u Moskvi i Beogradu aktivno rade predstavništva nacionalnih komora. Fokus, kako je rekao, biće intenziviranje uloge Poslovnog saveta za saradnju dve zemlje. Aktivnosti Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom biće usmerene na saradnju privrednika srpskih i ruskih privrednika iz sektora malih i srednjih preduzeća, organizovanje poslovnih susreta i učešća na međunarodnim sajmovima, objasnio je Petrov.
 
Potpredsednik TIK RF istakao je značaj Srbije kao prve zemlje van granica Zajednice Nezavisnih Država, sa kojom je Rusija potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini i aktivno ga primenjuje.
 
Tokom posete Moskvi predsednik PKS imao je više bilateralnih razgovora sa rukovodiocima Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije, Poslovnog saveta za saradnju Rusije i Srbije, kao i sa čelnicima i TIK RF.
 
Trgovinska razmena Srbije i Rusije prošle godine porasla je za 12,3 odsto u poređenju sa 2013. dostigavši 3,4 milijarde dolara. Ukupan izvoz iz Srbije bio je manji za tri procenta i vredeo je 1,032 milijarde dolara. Izvoz srpskih poljoprivredno-prehrambenih premašio je 307 miliona dolara i bio je 66,7 odsto veći nego 2013.