PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 6. Februar 2015. | 14:34
Do efikasne komore uz nemačku podršku

Predsednik PKS Marko Čadež razgovarao u Berlinu sa generalnim direktorom Udruženja nemačkih privrednih komora, direktorom Odbora nemačke privrede za Istok i predstavnicima ministarstava privrede i energetike, za ekonomski razvoj i saradnju i spoljnih poslova Nemačke
Nemačke privredne komore aktivno će pomoći proces reorganizacije komorskog sistema Srbije, potvrdio je Martin Vansleben (Martin Wansleben), generalni direktor Udruženja  nemačkih privrednih komora u razgovoru sa Markom Čadežom, predsednikom Privredne komore Srbije (PKS), koji  boravi u dvodnevnoj radnoj poseti Berlinu.
 
„Nemačke komore pružiće nam podršku aktivnim učešćem svojih predstavnika u Radnom timu PKS za modernizaciju komorskog sistema, nizom aktivnosti za jačanje naših kapaciteta kroz edukaciju kadrova Privredne komore Srbije i regionalnih privrednih komora, koji bi se usavršavali u Nemačkoj – u direktnoj komunikaciji sa nemačkim kolegama. Predstavnici nemačkih privrednih komora u Srbiji  će organizovati i seriju seminara iz oblasti unapređenja rada komorskih službi i sektora”, izjavio je Marko Čadež.
 
Po rečima Čadeža,  Vansleben je najavio i dolazak u Beograd da bi bolje upoznao situaciju u Srbiji i još jednom istakao podršku svoje organizacije u privlačenju investicija nemačkih kompanija, između ostalog, kroz zajedničku organizaciju konferencija u nemačkim gradovima.
 
Predsednik PKS u Berlinu boravi zajedno sa Martinom Knapom, direktorom Delegacije Nemačke privrede u Srbiji i članom Radnog tima za modernizaciju komorskog sistema.
 
Čadež i Knap razgovarali su i sa Andreasom Oberštalerom (Andres Oberstaller), direktorom Odeljenja za države članice EU i druge evropske zemlje u Ministarstvu privrede i energetike i Rajner Lindnerom (Reiner Lindner), direktorom Odbora nemačke privrede za Istok (Ostausschuss). Sagovornici su pozitivno ocenili mere Vlade Srbije u domenu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi u javnim preduzećima, ističući da su to za svaku vladu teški, ali neminovni koraci ka stvaranju uslova za privredni rast i jačanje zdrave ekonomije.
Predsednik PKS posetu Berlinu zaokružuje sastancima sa  predstavnicima Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju i Ministarstvom spoljnih poslova Nemačke.