PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 23. Januar 2015. | 12:54
Čadež: Austrijska privreda zainteresovana za Srbiju

PK Austrije i njen predsednik Kristof Lajtl, daje izuzetnu podršku čitavom procesu modernizacije komorskog sistema Srbije. Austrijski privrednici za nastavak investiranja u srpskoj privredi
Austrijske kompanije zainteresovane su za nova ulaganja u srpsku privredu, a Privredna komora Austrije  nastaviće maksimalnu podršku modernizaciji komorskog sistema Srbije, zaključeno je na sastanku predsednika privrednih komora Austrije i Srbije Kristofa Lajtla i Marka Čadeža.
 
Čadež je boraveći u trodnevnoj radnoj poseti austrijskoj komori, od 19. do 22. januara, sa austrijskim kolegama razmatrao predloge radnog tima, dosadašnji tok i naredne korake u modernizaciji komorskog sistema Srbije. U razgovorima su učestvovali  članovi radnog tima za modernizaciju komorskog sistema, Ulrih Celenberg iz Privredne komore Beča i Martin Knap, šef Delegacije nemačke privrede u Srbiji i predstavnik Privredne komore Nemačke.
 
„Tokom preostala dva dana imao sam priliku da razgovaram sa rukovodstvom u različitim odeljenjima Privredne komore Austrije, na federalnom nivou, kao i sa Regionalnom komorom Beča. Bilo je važno da vidimo koje su dobre stvari iz modela i ispravimo ono što možda ne funkcioniše najbolje, te uzmemo samo one dobre stvari“, objasnio je Čadež i dodao da se radna poseta završila sastankom sa Kristofom Lajtlom.
 
Privredna komora Austrije i njen predsednik Kristof Lajtl, daje izuzetnu podršku čitavom procesu modernizacije komorskog sistema Srbije, koji je započet pre tri meseca po ugledu na prilagođeni austrijski model. Kristof Lajtl je prilikom svoje posete Beogradu, u proleće prošle godine, o tome razgovarao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i sa predstavnicima komorskog sistema, ukazao je Čadež. Predsednik PKS naglasio je da je cilj reforme uspešan, dobro organizovan komorski sistem, koji će biti snažan zastupnik interesa srpske privrede.  
 
Pitanje obaveznosti članstva, kako je istakao, povezano je sa načinom organizacije komora. Obavezno članstvo dolazi u obzir samo uz novi sistem, nove temelje organizacije. Po ugledu na austrijski model, idemo u pravcu obaveznog članstva, ali najpre treba imati komoru koja je pravi servis privrede, tako da privrednici  znaju zašto je članstvo obavezno, poručio je predsednik PKS.
               
Kada je reč o austrijskim privrednicima, Čadež je ukazao da je poslovna zajednica Austrije veoma zainteresovana za nova ulaganja u Srbiji. “Na nama je da tu saradnju pomognemo, da stvorimo uslove da u Srbiji što više austrijskih kompanija, i srednjih i manjih, dođe i otvori svoje  pogone, kao i da što više zdravih srpskih firmi povežemo sa austrijskim preduzećima radi zajedničke proizvodnje i izvoza na treća tržišta. To je jedini način da se pomogne srpskoj privredi da bude uspešnija i konkurentnija, spremna za zahtevnu utakmicu na tržištu EU”, naglasio je Čadež.