PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 9. Decembar 2014. | 14:38
Srpski proizvodi na policama ruskog METRO-a

Dogovoren izvoz u Rusiju svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, gotovih jela, sira i mlečnih proizvoda, kao i proizvoda konditorske industrije
Rukovodstvo ruskog trgovinskog lanca METRO Cash and Carry Russia i predstavnici kompanija prehrambenog sektora iz Srbije dogovorili su izvoz na tržište Ruske Federacije svežeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, gotovih jela, sira i mlečnih proizvoda, kao i proizvoda konditorske industrije.
 
U direktnim razgovorima u Privrednoj komori Srbije (PKS) učestvovalo je više od 30 srpskih prehrambenih kompanija, a osim mogućnosti izvoza robe razmatrana su i pitanja komercijalnih uslova plasmana proizvoda na tržište od bezmalo 140 miliona stanovnika.
 
Posetu predstavnika ruskog trgovinskog lanca organizovali su Koordinacioni centar PKS za saradnju sa Ruskom Federacijom i  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.
 
Za deset meseci 2014. godine izvoz srpskih prehrambenih proizvoda u Rusiju porastao je za 73 odsto i dostigao vrednost od 250 miliona dolara i očekuje se da će do kraja godine premašiti 300 miliona dolara. Rast izvoza hrane zabeležen je pre svega u segmentu plasmana svežeg i prerađenog voća i povrća, svih vrsta sira, svinjskog i goveđeg mesa i mesnih prerađevina, sladoleda, sokova, vina i alkoholnih proizvoda ali i semena suncokreta, semenskog kukuruza, sadnica voća i kalemova ruža.
 
Prošle godine izvoz prehrambenih u Rusiju dostigao je 184,6 miliona dolara što je bilo za 13 odsto više nego 2012. Prehrambeni proizvodi čine petinu od ukupnog izvoza Srbije prema Rusiji. O kvalitetu srpskog izvoza govori i podatak da ni udaljenost od oko 2.500 kilometara i visoki transportni troškovi koji utiču na finalnu cenu proizvoda, ne ograničavaju tražnju jer je srpski proizvod prepoznat kao visokokvalitetan i ima kupca.