PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 11. Oktobar 2014. | 12:14
Podstaći izvoz tekstilne industrije

Jednu od perspektivnijih grana srpske privrede, najviše opterećuju siva ekonomija, nelojalna konkurencija, visoke dažbine i nedostatak kvalifikovane mlade radne snage
Industriju tekstila, kože i obuće, jednu od perspektivnijih grana srpske privrede,  najviše opterećuju siva ekonomija, nelojalna konkurencija, visoke dažbine i nedostatak kvalifikovane mlade radne snage. Rešenja su u pojačanom carinskom i inspekcijskom nadzoru, smanjenju poreza na zarade i drugih parafiskalnih nameta, podsticaju izvoza i unapređenju obrazovanja, istakli su predstavnici tekstilne industrije tokom dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“ koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS).    
 
Jelena Popović, pomoćnik ministra privrede, rekla je da je cilj da se zajedničkim radom države, privrede i struke identifikuju problemi  u privređivanju, pronađu rešenja, ugrade u propise i druge akte, kako bi ambijent poslovanja bio efikasniji. Unapređenje privrednog ambijenta nemoguće je bez aktivne uloge privrednika, istakla je ona i pozvala predstavnike industrije tekstila, kože i obuće da iznesu konkretne predloge i rešenja - bilo da je to izmena nekog propisa, donošenje novog, efikasnija primena postojećeg.
 
Nermina Ljubović, vršilac dužnosti direktora PKS podsetila je da se komorski sistem u protekle dve godine modernizuje i reformiše nastojeći da bude istinski servis privrede, podrška u poslovanju, spona između nadležnih institucija i privrede.
 
Dijalog  „Imate reč - budite deo rešenja" jedan je od načina rada i budućeg delovanja PKS, jer se samo direktnim kontaktima i razgovorima može doći do efikasnih rešenja za unapređenje privrednog ambijenta. Rezultat dijaloga biće sistematizovan dokument sa predlozima mera i rešenja, koji će PKS proslediti svim nadležnim ministarstvima Vlade Srbije, naglasila je Ljubović.
 
Nekada zamajac srpske privrede sa 200.000 zaposlenih tekstilna industrija, kako se čulo u PKS, prošla je trnovit put ali se održala, opstala i ostala perspektivna privredna grana koja beleži pozitivne rezultate.
 
Prošle godine, izvoz odevne industrije vredeo je milijardu evra, dok je za osam meseci 2014. veći 16 procenata nego u istom periodu lane. U sektoru dosta je preduzeća u postupku restrukturisanja ali okosnicu čine mala i srednja preduzeća. Tekstilna industrija danas zapošljava 40.000 radnika i trebalo bi doneti dugoročnu strategiju razvoja ove privredne grane, kao što je to učinila Nemačka, rekao je Milorad Vasiljević, sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS.
 
Tokom višečasovnog razgovora u PKS, predstavnici industrije tekstila, kože i obuće izneli su  probleme koji muče ovu privrednu granu među kojima dominiraju siva ekonomija, nelojalna konkurencija i neravnopravan tretman na tržištu.
 
Kao mere za unapređenje sektora predloženo je smanjenje poreza na rad, smanjenje carine na uvoz specifičnih prediva, podsticaj izvozu domaćih proizvoda, izjednačavanje tretmana domaćih i stranih investitora. Radi unapređena obrazovanja kako tekstilnih inženjera tako i tehničara predloženo je i povećanje stručne prakse na minimum šest meseci do godinu dana.
 
Dijalog države, privrede i struke „Imate reč – budite deo rešenja“ organizovali su Ministarstvo privrede i PKS, u saradnji sa resornim ministarstvima. Namera je da se, zajednički, sa svim akterima na privrednoj sceni Srbije, markiraju ključne prepreke uspešnijem poslovanju i pronađe rešenje za probleme sa kojima se suočava privreda. Tokom dve nedelje razgovaralo se o svim ključnim privrednim granama građevinarstvu, trgovini, farmaciji, energetici, metalskoj industriji, turizmu, IKT, kreativnoj industriji, saobraćaju, ekologiji, hemijskoj industriji. Cilj sastanaka je, da se u izgradnji poželjnije poslovne klime, mobiliše sav potencijal u pojedinim oblastima i da se rešenja do kojih se došlo u dijalogu ugrade u zakone i mere za brži privredni rast – za više investicija, efikasnije poslovanje i novo zapošljavanje.