PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 2. Oktobar 2014. | 17:02
Razvoj turizma povlači rast i drugih privrednih grana

Država treba više da ulaže u promociju Srbije kao turističke destinacije, a privrednici rešavanje problema da iniciraju preko strukovnih udruženja

 

Predstavnici turističke privrede Srbije u dijalogu „Imate reč – budite deo rešenja” ukazali su na neophodnost donošenja dugoročne Strategije razvoja turizma koja će odrediti pravce razvoja te privredne grane i definisati turistički proizvod Srbije.

 

U višečasovnom razgovoru sa Željkom Sertićem, ministrom privrede, predstavnicima Ministarstva zdravlja i PKS, privrednici su istakli  da država treba mnogo više da ulaže u promociju Srbije kao turističke destinacije, u čemu bi trebalo da se ugledamo na zemlje regiona koje znatno više novca ulažu u turizam jer on povlači razvoj i drugih privrednih grana – trgovine, saobraćaja, građevine.

 

Željko Sertić, ministar privrede u Vladi Srbije, pozdravljajući učesnike sedmog radnog dijaloga predstavnika države, privrede i struke rekao je da mere za poboljšanje sektora turističke privrede u Srbiji treba da iniciraju turistički privrednici koji najbolje mogu da prepoznaju probleme i predlože rešenja preko strukovnih udruženja, nevladinog sektora, a pre svega preko PKS. Ministar je podsetio da je formirana Radna grupa za rešavanje problema između države i penzionog fonda koji učestvuje u vlasništvu u nekim objektima u banjama, kako bi se omogućilo da banjski turizam dobije pun zamah u budućem vremenu.

 

Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, naglasio je da je prioritet rešenje imovinsko-pravnih odnosa u banjama, kako bi se moglo krenuti u investicioni ciklus. Vekić je podsetio da Srbija ima 300 izvora i 52 banje ali i ukupni prihod od turizma manji od milijardu evra, dok Slovenija sa 10 banja prihoduje godišnje dve milijarde evra. Prihod od turizma u Hrvatskoj je 7,5 milijardi evra, a u Mađarskoj 10 milijardi evra.

 

Milivoje Miletić, vršilac dužnosti predsednika PKS, istakao je da je cilj dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“ koji zajedno organizuju Ministarstvo privrede i PKS, da se dođe do konkretnih rešenja koja bi unapredila privredni ambijent u Srbiji. Miletić je pozvao predstavnike turističke privrede da dostave konkretne predloge koji će biti prosleđeni nadležnim ministarstvima u Vladi Srbije.  

 

Tokom razgovora u PKS predstavnici turističke privrede istakli su da mere makroekonomske politike treba da budu stimulativne za razvoj turizma, kao i da su dosadašnji podsticaji zanemarljivi. Predstavnici Jute ukazali su na problem koji već godinu dana onemogućava organizovanje đačkih ekskurzija i omladinskog turizma, zbaog čega je za godinu dana prihod budžertu smanjen za više od milijardu dinara. Predloženo je da se đačke ekskurzije izuzmu iz Zakona o rokovima plaćanja i Zakona o javnim nabavkama.

 

Privrednici su predložili smanjenje poreza na dodatu vrednost na usluge smeštaja sa 10 na sedam odsto, povećanje investicionih podsticaja kako bi se unapredila infrastruktura i turistička suprastruktura, kao i unapređenje rada inspekcija i ujednačavanje njenih kriterijuma u različitim lokalnim samoupravama. Modernizacija programa obrazovanja radnika u turizmu, tretiranje receptivnog turizma kao izvozne grane , bolja pristupačnost turističkih destinacija uvođenjem putnih i viznih olakšica i povezanost destinacija sa aerodromima, takođe su neki od predloga za unapređenje branše. Ukazano je na veliki i neiskorišćen potencijal nautičkog, lovnog i ruralnog turizma ali i na potrebu da se donesu propisi koji preciznije određuju specifične uslove poslovanja tih sektora.