PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 30. Septembar 2014. | 17:41
Za srpsku energetiku su najvažnije investicije

Do kraja godine biće usvojen Zakon o energetici, koncentrisan na obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja, najavljeno tokom dijaloga privrede, države i struke u Privrednoj komori Srbije

 

U oblasti energetike uticaj i odgovornost države veći su nego u drugim privrednim granama, rekao je ministar privrede Željko Sertić u razgovoru sa predstvnicima ove grane, održanom u Privrednoj komori Srbije u okviru niza dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“. Ministar Sertić ukazao je i na probleme koji su zajednički gotovo svim oblastima privređivanja u Srbiji, kao što su neharmonizovani propisi, nedefinisane i nejasne procedurte, neefikasnost, labava organizaciona struktura. Najavio je incijativu da se problemi reše u koordinaciji sa svim ekonomskim ministarstvima i izradu dokumenta koji će služiti kao master plan za sva javna preduzeća. „Čak i bez donošenja novih zakonskih rešenja, čišćenjem šume neharmonizovanih zakona, ostvariće se znatne uštede“, zaključio je Sertić dijalog privrede, države i struke u sektoru energetike, koji su organizovali Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije.

 

Učesnici u dijalogu ukazali su na probleme sa kojim se susreću u poslovanju i izneli  predloge za donošenje mera, kojima bi se omogućilo uspešnije poslovanje. Ljiljana Hadžibabić, član Saveta Agencije za energetiku, istakla je da je završen Zakon o energetici, koji treba da bude usvojen do kraja godine. „Zakon je koncentrisan na obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja i zaštite potrošača“, rekla je Hadžibabić i najavila drugi značajan događaj – otvaranje tržišta prirodnog gasa. Ona je napomenula da gas nema problem cene regulisane ispod ekonomske opravdanosti, koji ima struja. „Međutim, kod gasa postoji jedan predominantan veletrgovac i svi snabdevači, kojih u oblasti javnog snabdevaljnja ima 34, moraće da se snabdevaju kod Srbijagasa“, rekla je Ljiljana Hadžibabić.

 

Branislav Vidošević iz kompanije „Transsistems“ predložio je da Srbija dobije poseban zakon o nafti i gasu, kao što ga imaju SAD, zemlje Evrope, pa i zemlje u okruženju.

 

Dragan Popović, pomoćnik direktora za proizvodnju EPS, ukazao na nemogućnost izrade efikasne strategije ove kompanije zbog netržišne cene struje. „Do kraja godine treba da završimo remont u blokovima A1 i A3 u Obrenovcu, u Kostolcu B1, i rekonstrukciju agregata na Đerdapu 1, posle čega možemo da uđemo u mirnu zimu“, rekao je Predsednik Upravnog odbora EPS Aca Marković i ukazao da su za tu kompaniju najvažnije investicije, jer kad veliki investira, onda i partnerska mala i srednja preduzeća imaju posla.

 

Dejan Lazarević, direktor firme Esko, izneo je probleme koji nastaju kod javno-privatnog partnerstva i predložio da se država postavi kao garant u odnosu na lokalnu samoupravu, putem izdvanja budžetskih menica ili putem oslobađanja od poreza na ime nenaplaćenih potraživanja. Tatjana Isaković iz Gaspromnjefta ukazala je na činjenicu da je Zakonom o porezu na dobit ukinuta mogućnost poreskog kredita, iako je to mera poreskog podsticaja i za strana i domaća poreska lica čak i u zemljama EU.

 

Tokom diskusije, ukazano je i na probleme koji mogu da nastanu s obzirom da Zakon o energetici samo snabdevanje strujom definiše kao delatnost od opšteg interesa, ali ne i proizvodnju, što omogućava da se na TENT ili Đerdap stavi hipoteka i ugrozi energetska sigurnost zemlje. Ukazano je na velike mogućnosti ali i obaveze Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije, a kao gorući problem srpske energetike i energetskog rudarstva istaknut je nedostatak mladih kvalitetnih kadrova.