PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 29. Septembar 2014. | 19:10
Ka razvojnoj poljoprivrednoj politici

Završen je Nacrt zakona o predžetvenom finansiranju, koji će omogućiti poljoprivrednicima da koriste useve kao bankarsku garanciju, istaknuto u PKS tokom dijaloga privrede, države i struke „Imte reč – budite deo rešenja“

 

Privrednici iz oblasti agrara imali su priliku da u Privrednoj komori Srbije na četvrtom u nizu dijaloga privrede, države i struke „Imte reč – budite deo rešenja“  iznesu veliki broj primedaba i da predlože aktivnosti za poboljšanje stanja u srpskoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Povećanje udela za agrar u budžetu na 10 odsto, regulisanje pitanja finansiranja primarne poljoprivredne proizvodnje i stimulisanje izvoza neki su od predloga koje su privrednici i stručnjaci danas predočili predstavnicima ministarstava poljoprivrede i privrede i ministrima Snežani Bošković Bogosavljević i Željku Sertiću.

 

Ministarka poljoprivrede navela je da se nisu čuli konkretni predlozi i rešenja o tome kako privući investitore u sektor poljoprivrede jer „da bismo napravili značajniji iskorak, trebaju nam investicije“. Bez velikih ulaganja nema ni velike proizvodnje, istakla je ministarka Bošković Bogosavljević i podsetila  da su za naše proizvode otvorena velika tržišta Rusije i Kine, ali da nam nedostaju proizvodi. Ministarka je u nizu aktivnosti Ministarstva istakla izradu Zakona o predžetvenom finansiranju, koji je ušao u proceduru usvajanja. „Pripremili smo i niz izmena Zakona o podsticajima u agraru, izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zkon o stočarstvu i sada na red dolazi Zzakon o korišćenju ribljeg fonda“, rekla je ministarka Bošković Bogosavljević. Ona je najavila da će ovaj paket zakona biti u skupštinskoj proceduri za oko mesec dana. Ministarka Bogosavljević rekla je takođe, da će pitanje nezavršene nacionalne referentne laboratorije, koje pravi velike probleme već desetak godina, biti rešeno vrlo brzo.

 

U okviru dijaloga „Imate reč - budite deo rešenja“ u Privrednoj komori Srbije ministar privrede Željko Sertić podsetio je da u prethodnim vladama „nije bilo dovoljno posvećenosti, ozbiljnosti, kvaliteta, ni želje niti namere da nam bude bolje, zb og čega smo sada došli u poziciju da moramo da menjamo sve i da smo za sve zakasnili“. Kao neke od uzroka problema, Sertić je naveo doslovno prepisivanje evropske zakonske regulative i lošu implementaciju, neprohodne propise i loš Zakon o stečaju. „Menjaćemo politiku poljoprivrede ka razvojnoj a ne socijalnoj poljoprivredi“, rekao je Sertić. Ministar Sertić upoznao je okupljene privrednike da fond za razvoj daje povoljnije kredite nego što imaju iz fonda subvencionisanog od strane Ministarstva poljoprivrede.

 

Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić podsetio je da je ovo četvrti po redu dijalog koji je organizovan u nacionalnoj asocijaciji privrednika u prethodnih nekoliko dana kako bi se ukazalo na probleme koji se tiču ambijenta privređivanja  i dobila pomoć države za kvalitetnu i efikasnu realizaciju poslovnih planova. On je najavio da će za desetak dana po okončanju serije sastanaka Vladi Srbije biti dostavljen kompletan izveštaj.

 

U okviru žive diskusije, direktor vodoprivrednog preduzeća „Regulacija“ iz Sremske Mitrovice Ljuba Jakšić ukazao je na potrebu završetka transformacije vodoprivrednih društvenih preduzeća, napomenuvši da su preostala 24 kolektiva u kojima treba da se okonča taj proces. Predsednik Udruženja za poljoprivredu PKS, Rajko Latinović, podvukao je značaj racionalnog i pažljivog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, uz opasku da je reč o značajnom resursu koji ne treba na dlanu nuditi strancima pod boljim uslovima nego što se nudi domaćim poljoprivrednicima. Latinović se založio za preduzimanje mera za oporavak stočarstva i podsticanje  izvoza mesa i mesnih prerađevina i za ukrupnjavanje kapaciteta. Generalni direktor AD „Dragan Marković“ u restrukturiranju, Dragan Milivojčević govorio je o povoljnijem finansiranju primarne poljoprivredne proizvodnje i  genetskom unapredjenju stočarstva, dok je direktorka PKB Agrosemena Danka Dujović rekla je da srpski semenari imaju problem sa izvozom nekih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, jer nisu uvršteni na sortnu listu te zemlje. Direktor udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković, ocenio je da treba što pre uvesti satelitsko snimanje poljoprivrednih površina kako bismo tačno znali kolike su površine zasejane, kolika je tačno proizvodnja i kako se koristi poljoprivredno zemljište.

               

Kako je u Privrednoj komori Srbije izjavio pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, Nacrt Zakona o predžetvenom finansiranju je završen i trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, a taj dokument će omogućiti poljoprivrednicima da koriste useve kao bankarsku garanciju. Nacrt je dat u proceduru i sledi njegovo usvajanje na vladi i potom u skupštini. Učestvujući u dijalogu „Imate reč - budite deo rešenja“, Katanić je objasnio da će zemljoradnici koji ne raspolažu novčanim sredstvima biti u mogućnosti da kao garanciju za podizanje bankarskih kredita koriste useve. On je najavio da će 3. novembra u Klubu poslanika biti organizovana javna promocija tog dokumenta, kada će svi zainteresovani imati priliku da se detaljno upoznaju sa zakonskim rešenjima.

               

Povodom podsticaja u stočarskoj proizvodnji, Katanić je podsetio da je pravilnik o sufinansiranju kredita već nekoliko meseci na snazi, i da zahvaljujući njemu stočari mogu da uzmu kredite po minimalnoj kamatnoj stopi od četiri odsto. Dodao je da se ti krediti koriste za nabavku priplodnog i tovnog materijala, da je reč o kratkoročnim kreditima na tri godine, sa grejs periodom od godinu dana. On je napomenuo da je za te svrhe iz budžeta predvidjeno 700 miliona dinara. Takođe je rekao da bi Srbija do kraja 2016. godine mogla da dobije sistem za satelitsko snimanje poljoprivrednih površina.