PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 27. Septembar 2014. | 19:10
Za unapređenje farmaceutskog sektora

Predstavnici farmaceutskog sektora u dijalogu „Imate reč – budite deo rešenja” zatražili definisanje strategije farmaceutskog sektora, povećanje efikasnosti administracije, rešavanje pitanja centralizovanih javnih nabavki, politike formiranja cene lekova i visine apotekarskih marži

Ministar privrede Srbije Željko Sertić, pozdravljajući učesnike trećeg radnog dijaloga  „Imate reč – budite deo rešenja“, koji su organizovali Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije, ukazao je da Vlada preduzima niz mera kako bi domaća preduzeća postala produktivnija i kvalitetnija i da bi se, kroz podizanje njihove aktivnosti, više novca slilo i u budžet. Ministar je pozvao privrednike da iznesu probleme, ali i predloge za njihovo prevazilaženje, jer se samo zajedničkim naporima države, privrede i struke mogu doneti efikasna rešenja koja će unaprediti produktivnost i efikasnost u poslovanju.

 

I najmanji predlog može biti kvalitetan, poručio je ministar Sertić i dodao da će svaka inicijativa biti detaljno razmotrena i poslužiće za izradu agende za rešavanje problema sa kojima se suočava privreda.   

 

Vršilac dužnosti predsednika Privredne komore Srbije Milivoje Miletić rekao je da je namera da se u otvorenom dijalogu definišu problemi i predlože rešenja, kada je u pitanju ambijent poslovanja i privređivanja, radi uspešnog dostizanja zajedničkog cilja - kvalitetnih zakonskih i podzakonskih rešenja.

 

Proizvođači lekova ukazali su da je radi finansijske održivosti u poslovanju ovog sektora, neophodno donošenje Nacionalne politike u oblasti lekova za period od 2015. do 2020. godine, kojom će biti definisana politika formiranja cena lekova. Srpska industrija lekova, jedna od najznačajnijih, strateški važnih grana privrede ne samo po delatnosti već i po uticaju na bezbednost i zdravlje stanovništva, zapošljava 6.200 ljudi, od kojih je većina visokoobrazovanih. Proizvodnja lekova, nosilac razvoja u lokalnim sredinama, daje i značajan doprinos budžetu, tako je 2012. uplaćeno preko 40 miliona evra po osnovu poreza, doprinosa i taksi, istakao je dr Dragomir Marisavljević, predsednik Grupacije proizvođača lekova Udruženja za hemijsku, farmaceutsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS.

 

Predstavnici ostalih grupacija ukazali su na niz problema i rešenja, koji su u velikoj meri zajednički, a odnose se na zahteve da se preduzmu mere radi uspostavljanja finansijske discipline zdravstvenih ustanova, kako se ne bi obnavljao šestogodišnji ciklus pretvaranja obaveza zdravstvenih ustanova u javni dug države, kao 2006. i 2012. godine. Poseban problem predstavljaju zdravstvene ustanove u blokadi, koje ne mogu da izmire obaveze, kao i neobezbeđena potraživanja veledrogerija prema zdravstvenim ustanovama, istakao je Miomir Nikolić, predsednik Grupacije veledrogerija PKS.

 

Realizacijom centralnog tendera i planom centralnih javnih nabavki ostvarile bi se značajne uštede, a za planiranje proizvodnje, neophodno je da Republički fond za zdravstveno osiguranje za 2015. godinu donese plan centralizovanih javnih nabavki, ukazano je na skupu. Predlog apotekara je da RFZO za sve apoteke, i državne i privatne, sprovede Centralizovane javne nabavke za 2015. godinu. Poseban problem je visina apotekarske marže, koja na lekove u maloprodaji iznosi 12 odsto i nedovoljna je, a smanjenjem cene lekova biće još niža.

 

Uvažavanje specifičnosti i poseban pristup u rešavanju problema u poslovanju zatražili su predstavnici distributera, uvoznika i izvoznika dentalnih medicinskih sredstava. Prodaja dentalnih proizvoda na crno dobrim delom je posledica složene i neefikasne procedure registracije u Agenciji za lekove, istaknuto je na skupu.

 

Ukazano je i na značaj promene farmakopolitike, koja podrazumeva osmišljenu i celovitu reformu zdravstvenog sistema, koja bi se sprovodila postepeno, u određenom vremenskom periodu, uz uključivanje svih relevantnih činilaca. Predstavnici grupacija uputili su i poziv RFZO-u da bude kooperativniji, radi unapređenja čitavog farmaceutskog sektora.

 

U trećem radnom dijalogu predstavnika države, privrede i struke, pored ministra privrede Željka Sertića, učestvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja, agencija, fondova i predstavnici grupacija Udruženja za hemijsku, farmaceutsku, gumarsku industriju i industriju nemetala i Udruženja za trgovinu  PKS.

 

Dvonedeljni dijalog „Imate reč – budite deo rešenja“ organizovali su Ministarstvo privrede i Privredna komora Srbije, u saradnji sa resornim ministarstvima sa namerom da se, zajednički sa svim akterima na privrednoj sceni Srbije, markiraju ključne prepreke uspešnijem poslovanju i pronađe rešenje za probleme sa kojima se suočava privreda. Tokom dve nedelje razgovara se o svim ključnim privrednim granama, trgovini, farmaciji, energetici, metalskoj industriji, turizmu, IKT, kreativnoj industriji, saobraćaju, tekstilu, ekologiji, hemijskoj industriji. Cilj sastanaka je, da se u izgradnji poželjnije poslovne klime, mobiliše sav potencijal u pojedinim oblastima i da se rešenja do kojih se došlo u dijalogu ugrade u zakone i mere za brži privredni rast – za više investicija, efikasnije poslovanje i novo zapošljavanje.