PKSPKS-RPKSrbijaSvetIzdvajamo
 
Arhiva
PRIVREDNE VESTI | 27. Septembar 2014. | 13:23
Mere za efikasniju trgovinu

Iako jedna od najvitalnijih privrednih grana u Srbiji, suočena je sa velikim brojem problema, počev od sive ekonomije i nelojalne konkurencije do visokih dažbina i nepreciznih propisa
Trgovina, iako jedna od najvitalnijih privrednih grana u Srbiji, suočena je sa velikim brojem problema, počev od sive ekonomije i nelojalne konkurencije do visokih dažbina i nepreciznih  propisa, ocenjeno je na sastanku „Imate reč – budite deo rešenja“, koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS).
 
Trgovinom u Srbiji bavi se više od 35 odsto privrednih društava, a ta grana zapošljava bezmalo 20 procenata ukupno zaposlenih u privredi, istaknuto je u dijalogu predstavnika države, PKS i trgovine, koji je organizovan sa namerom da se u otvorenim razgovorima dođe do predloga mera za unapređenje sektora.
 
 Željko Sertić, ministar privrede u Vladi Srbije rekao je da vlada preduzima niz koraka na unapređenju privrednog ambijenta, ali da se samo zajedničkim naporima države, privrede i struke mogu prevazići nagomilani problemi i doneti efikasna rešenja. Da bi promenili funkcionisanje privrede Srbije na bolje i država i privrednici mora da budu odgovorni za svoje postupke i da na najbolji način obavljaju svoj posao, poručio je Sertić.
 
Ministar je pozvao predstavnike sektora trgovine da preko PKS dostave ministarstvu sistematizovane i konkretne predloge mera istakavši da će svaka ozbiljna inicijativa biti detaljno razmotrena i prosleđena vladi i nadležnim ministarstvima. 
 
Vršilac dužnosti predsednika PKS Milivoje Miletić podsetio je da je sastanak o sektoru trgovine drugi u nizu u okviru dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“ koji organizuju Ministarstvo privrede i PKS, u saradnji sa resornim ministarstvima, u pojedinačnim sektorima privređivanja, radi unapređenja privrednog ambijenta. Miletić je pozvao predstavnike trgovine da budu aktivni u Udruženju za trgovinu PKS koje okuplja 12 grupacija i na taj način pomognu sebi - stvarajući bolje uslove poslovanja.
 
Tokom višečasovnog razgovora, kome su prisustvovale Lidija Stojanović, pomoćnik ministra trgovine i Vesna Kovač, državni sekretar u Ministartvu trgovine, turizma i telekomunikacija, čulo se dosta predloga, koji bi po oceni predstavnika trgovine, doprineli efikasnijem poslovanju. Olakšice pri zapošljavanju novih radnika, jednak tretman malih i velikih trgovaca, giljotina propisa, efikasnija inspekcijska i carinska kontrola kako bi se sprečio nelegalan uvoz robe, neke su od mera. Trgovci predlažu i preciznije kreiranje antimonopolskih propisa sa jasnom definicijom koje se ponašanje definiše kao monopol, kao i efikasnije mere naplate potraživanja. Kako efikasnu borbu protiv sive ekonomije istakli su stvaranje uslova poslovanja u kojima se isplati raditi legalno dok je nelegalan biznis vrlo opasan i rizičan. Kao podsticaj prodaji novih automobila koja je tri puta manja nego ranije predloženo je uvođenje sistema „staro za novo“ i plaćanje PDV samo na razliku između otkupljenog starog i kupljenog novog automobila...
 
Sastanak u PKS okupio je veliki broj malih i velikih trgovaca, predstavnika spoljnotrgovinskih firmi, prometnika nekretninama, trgovaca automobilima, igračkama... Svi su pohvalili inicijativu Ministarstva privrede i PKS da se čuje glas privrede, izazovi i problemi i da se, zajedničkim snagama, donesu rešenja za privredni boljitak.
U okviru dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“ tokom dve nedelje razgovaraće se o problemima i rešenjima u svim ključnim privrednim granama u Srbiji.